asbestopoios_tenontitida

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι ορίζεται ως ασβεστοποιός τενοντίτιδα;

  Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια πάθηση του ώμου, η οποία οφείλεται στην εναπόθεση και συγκέντρωση ασβεστίου στο στροφικό πέταλο του ώμου. Πιο συγκεκριμένα, το στροφικό πέταλο του ώμου αποτελείται από μια ομάδα μυών που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του ώμου και στην ομαλή λειτουργία του.

  Οι μύες που συναποτελούν το στροφικό πέταλο είναι ο υπερακάνθιος, ο υπακάνθιος, ο ελάσσων στρογγυλός και ο υποπλάτιος. Στην πλειονότητα των περιστατικών η συγκέντρωση ασβεστίου εντοπίζεται κοντά στην κατάφυση του υπερακανθίου.

  Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής της;

  Τα αίτια της ασβεστοποιού τενοντίτιδας δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια, θεωρείται όμως ότι εμφανίζεται ως αποτέλεσμα μικρών συνεχόμενων μικροτραυματισμών των μυών του στροφικού πετάλου. Έτσι, η ασβεστοποιός τενοντίτιδα μπορεί να προκληθεί εξαιτίας των παρακάτω:

  Σε ποιες ομάδες ασθενών είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί η ασβεστοποιός τενοντίτιδα;

  Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα εμφανίζεται στατιστικά συχνότερα σε γυναίκες από 30 έως 60 ετών. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, ως προδιαθεσικός παράγοντας εμφάνισης της πάθησης είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και προβλήματα θυρεοειδούς. Έτσι, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και υποθυρεοειδισμό είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση της ασβεστοποιού τενοντίτιδας.

  Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η ασβεστοποιός τενονοντίτιδα;

  Η εναπόθεση αλάτων ασβεστίου στο στροφικό πέταλο του ώμου ενδέχεται να μην εμφανίζει κανένα σύμπτωμα. Όμως, υπάρχουν και κάποιες περίοδοι  που η πάθηση βρίσκεται στην οξεία φάση της και σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετά επώδυνη.

  Βασικό σύμπτωμα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι η εκδήλωση έντονου πόνου στον ώμο. Ο πόνος μπορεί να εντοπίζεται σε συγκεκριμένο σημείο του ώμου(πρόσθια ή έξω επιφάνεια) ή να ακτινοβολεί μέχρι τον αγκώνα ή/και την πλάτη. Επίσης, μπορεί να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ειδικά εάν ο ασθενής ξαπλώνει πάνω στον πάσχοντα ώμο. Επίσης, τον έντονο πόνο συνοδεύουν συμπτώματα όπως αδυναμία του άνω άκρου και έντονη δυσκαμψία.

  Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;

  Η διάγνωση της πάθησης πραγματοποιείται εύκολα από έναν έμπειρο ορθοπεδικό. Αρχικά, ο θεράπων ορθοπεδικός προχωρά στη λήψη του ιστορικού του ασθενούς και στη συνέχεια πραγματοποιείται η κλινική εξέτασή του. Εν συνεχεία, ο ασθενής μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και τον ακριβή εντοπισμό της ασβέστωσης.

  Ασβεστοποιός τενοντίτιδα & Θεραπεία

  Στην οξεία φάση της πάθησης εφαρμόζεται πάντα συντηρητική θεραπεία, η οποία έχει ως στόχο την αμεσότερη ανακούφιση του ασθενούς.  Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

  • Ανάπαυση του πάσχοντος μέλους
  • Τροποποίηση δραστηριοτήτων
  • Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
  • Παγοθεραπεία
  • Φυσικοθεραπεία με ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης της άρθρωσης του ώμου και ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας
  • Αναρρόφηση των ασβεστώσεων με την καθοδήγηση υπερήχου
  • Θεραπεία αυτόλογων αυξητικών παραγόντων (PRP)

  Εάν τα μη επεμβατικά μέσα αποτύχουν, τότε η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του συσσωρευμένου ασβεστίου είναι μονόδρομος. Η αφαίρεση της επασβέστωσης πραγματοποιείται μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής επέμβασης, της αρθροσκόπησης ώμου.

  Η αρθροσκόπηση ώμου είναι μια επέμβαση που χρησιμοποιείται τόσο για τη διάγνωση όσο και για την αντιμετώπιση παθήσεων του ώμου. Πραγματοποιείται είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία και τα χειρουργικά εργαλεία εισέρχονται μέσα από πολύ μικρές τομές. Ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τον πόνο και μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές και αθλητικές του δραστηριότητες.

  Εάν έχετε ενοχλήσεις στον ώμο σας,  ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αντώνιος Πέττας βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας προσφέρει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία. Ο Δρ. Πέττας διαθέτει μεγάλη χειρουργική εμπειρία στις επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας, όπως η αρθροσκόπηση ώμου, κάτι που τον καθιστά τον πλέον κατάλληλο για την επίλυση του προβλήματός σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.