ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Ανατομία πτέρνας
Η πτέρνα είναι ένα μεγάλο οστό που αποτελεί το θεμέλιο του πίσω μέρους του ποδιού και συνδέεται με τον αστράγαλο και το κυβοειδές οστό. Επίσης, η άρθρωση μεταξύ του αστραγάλου και της πτέρνας αποτελεί την υπαστραγαλική άρθρωση, η οποία είναι σημαντική για τη φυσιολογική λειτουργία του ποδιού.
Η πτέρνα συγκρίνεται συχνά με ένα βρασμένο αυγό καθώς έχει ένα λεπτό, σκληρό κέλυφος στο εξωτερικό και μαλακότερο, σπογγώδες οστό στο εσωτερικό. Όταν το εξωτερικό κέλυφος σπάει, το οστό τείνει να καταρρεύσει και να κατακερματιστεί. Για το λόγο αυτό, τα κατάγματα της πτέρνας είναι σοβαροί τραυματισμοί. Επιπλέον, εάν το κάταγμα περιλαμβάνει και τις αρθρώσεις, υπάρχει πιθανότητα μακροπρόθεσμων συνεπειών, όπως αρθρίτιδα και χρόνιος πόνος.
Κατάγματα πτέρνας: Αίτια
Τα περισσότερα κατάγματα πτέρνας είναι αποτέλεσμα τραυματισμού – συνηθέστερα, πτώση από ύψος, όπως σκάλα, ή σε αυτοκινητιστικό ατύχημα όπου η πτέρνα συνθλίβεται στο δάπεδο του οχήματος. Τα κατάγματα πτέρνας μπορούν επίσης να συνδυαστούν με άλλους τύπους τραυματισμών, όπως διάστρεμμα ποδοκνημικής. Ένας μικρότερος αριθμός καταγμάτων είναι κατάγματα κόπωσης, που προκαλούνται μετά από υπερβολική χρήση ή επαναλαμβανόμενο στρες στην πτέρνα.
Κατάγματα πτέρνας: Είδη καταγμάτων
Τα κατάγματα πτέρνας μπορεί να επεκτείνονται στο μέρος της υπαστραγαλικής άρθρωσης και τις παρακείμενες αρθρώσεις. Τα ενδαρθρικά κατάγματα είναι τα πιο σοβαρά κατάγματα πτέρνας και περιλαμβάνουν βλάβη του αρθρικού χόνδρου. Η προοπτική για αποκατάσταση εξαρτάται από το πόσο σοβαρά συνθλίφθηκε η πτέρνα κατά τη στιγμή του τραυματισμού. Τα εξωαρθρικά κατάγματα περιλαμβάνουν τα αποσπαστικά κατάγματα, τα συντριπτικά κατάγματα και τα κατάγματα κόπωσης. Η βαρύτητα και η θεραπεία των εξωαρθρικών καταγμάτων εξαρτώνται από τη θέση και το μέγεθός τους.
Συμπτώματα & Διάγνωση
Τα κατάγματα πτέρνας προκαλούν αιφνίδιο πόνο στην πτέρνα και αδυναμία φόρτισης του πάσχοντος σκέλους, οίδημα στην περιοχή της πτέρνας και εκχυμώσεις στην πτέρνα και τον αστράγαλο. Η διάγνωση βασίζεται στον ακτινολογικό έλεγχο. Η αξονική τομογραφία αξιολογεί με λεπτομέρεια το βαθμό συντριβής και την ενδαρθρική επέκταση των καταγμάτων.
Κατάγματα πτέρνας: Θεραπεία
Η θεραπεία των καταγμάτων πτέρνας υπαγορεύεται από τον τύπο του κατάγματος και την έκταση του τραυματισμού. Για ορισμένα κατάγματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει ξεκούραση, παγοθεραπεία, συμπίεση και ανάρροπη θέση του σκέλους. Απαιτείται αποφόρτιση (πατερίτσες) του πάσχοντος ποδιού, για να μπορέσει να επουλωθεί το κάταγμα. Ο πάγος μειώνει το πρήξιμο και τον πόνο. Συνήθως είναι απαραίτητος ένας κνημοποδικός νάρθηκας για να αποτρέψει την κίνηση του σπασμένου οστού. Για συντριπτικά ή ενδαρθρικά κατάγματα, η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την ανοικοδόμηση της άρθρωσης, ή σε σοβαρές περιπτώσεις, αρθρόδεση.
Μακροχρόνιες συνέπειες καταγμάτων πτέρνας
Τα κατάγματα πτέρνας μπορεί να είναι σοβαροί τραυματισμοί που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα δια βίου. Συχνά αναπτύσσονται αρθρίτιδα, δυσκαμψία και χρόνιος πόνος στην άρθρωση. Μερικές φορές το κάταγμα δεν πωρώνεται στη σωστή θέση. Άλλες πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες των καταγμάτων πτέρνας είναι η μειωμένη κίνηση της ποδοκνημικής και η χωλότητα λόγω κατάρρευσης του οστού της πτέρνας και επακόλουθη ανισοσκελία. Οι ασθενείς συχνά απαιτούν πρόσθετη χειρουργική επέμβαση και / ή μακροχρόνια ή μόνιμη χρήση κηδεμόνα ή ορθοπαιδικών πελμάτων για τη διαχείριση αυτών των επιπλοκών.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Αντώνιος Πέττας έχοντας μεγάλη εμπειρία σε ορθοπαιδικά ζητήματα και έχοντας πραγματοποιήσει πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων άκρου ποδός και ποδοκνημικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο. Επικοινωνήστε άμεσα με τον ιατρό για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα κατάγματα πτέρνας και την αντιμετώπισή τους.
Ποια είναι τα είδη των καταγμάτων;
Χωρίζονται σε ενδαρθρικά κατάγματα και σε εξωαρθρικά κατάγματα. Τα εξωαρθρικά κατάγματα περιλαμβάνουν τα αποσπαστικά, τα συντριπτικά και τα κατάγματα κόπωσης.
Τι συμπτώματα εμφανίζουν οι ασθενείς;
Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από τα εξής συμπτώματα:
- Αιφνίδιο πόνο στην περιοχή
- Πρήξιμο
- Αδυναμία φόρτισης του πάσχοντος σκέλους
- Εκχυμώσεις στην πτέρνα και τον αστράγαλο
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Μέσω ακτινολογικού ελέγχου και αξονική τομογραφία μπορεί να επιβεβαιωθεί το κάταγμα και ο βαθμός της συντριβής.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία;
Η θεραπεία εξαρτάται από τον τύπο του κατάγματος αλλά και την έκταση του εκάστοτε τραυματισμού. Για κάποια κατάγματα απαιτείται η συντηρητική θεραπεία και για συντριπτικά ή ενδαρθρικά κατάγματα απαιτείται χειρουργική επέμβαση.
Μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα;
Μπορούν να προκαλέσουν μακροχρόνια προβλήματα, καθώς, αναπτύσσονται προβλήματα αρθρίτιδας, δυσκαμψία, χρόνιο πόνο, μειωμένη κίνηση και ανισοσκελία.