Κατάγματα πηχεοκαρπικής

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Κατάγματα πηχεοκαρπικής

  Τα κατάγματα της πηχεοκαρπικής μπορεί να περιλαμβάνουν το περιφερικό άκρο ενός ή και των δύο οστών του αντιβραχίου (κερκίδα ή ωλένη) ή, λιγότερο συχνά, ένα από τα οστά του καρπού. Παρουσιάζονται συχνότερα στις γυναίκες και μπορεί να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

   

  Ανατομία πηχεοκαρπικής άρθρωσης

  Η πηχεοκαρπική άρθρωση είναι ίσως η πιο περίπλοκη και ευλύγιστη άρθρωση του ανθρώπινου σώματος. Αποτελείται από τα δύο μακριά οστά του αντιβράχιου (κερκίδα και ωλένη) και τα οκτώ μικρά οστά του καρπού.

  Τα μικρά αυτά οστά βρίσκονται μεταξύ των οστών του αντιβραχίου και των οστών της άκρας χείρας. Χωρίζονται σε δύο σειρές, την εγγύς και την περιφερειακή. Ειδικότερα, η εγγύς σειρά περιλαμβάνει το σκαφοειδές, το πυραμιδοειδές και το μηνοειδές οστό. Η περιφερειακή σειρά περιλαμβάνει το μείζον και το ελάσσον πολύγωνο, το κεφαλωτό, το αγκιστρωτό και το πισοειδές οστό.

   

  Κατάγματα πηχεοκαρπικής: Ποια είναι τα αίτια πρόκλησής τους και οι τύποι καταγμάτων;

  Τα κατάγματα αυτά συνήθως περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο οστό του αντιβραχίου, δηλαδή την κερκίδα. Τα κατάγματα πηχεοκαρπικής είναι συνήθως αποτέλεσμα μιας πτώσης πάνω στο χέρι. Συνήθως, το κάταγμα της πηχεοκαρπικής προκύπτει όταν οι άνθρωποι πέφτουν σε ένα απλωμένο χέρι, με τον καρπό να λυγίζει προς τα πίσω. Ως αποτέλεσμα, η κερκίδα σπάει κοντά στον καρπό και το σπασμένο άκρο της κερκίδας μετατοπίζεται προς τα επάνω, προς το πίσω μέρος του χεριού. Αυτός ο τύπος κατάγματος ονομάζεται κάταγμα Colles.

  Συχνά συνυπάρχει και κάταγμα της ωλένης. Τα κατάγματα Colles είναι συνήθη στους ηλικιωμένους, ειδικά εάν έχουν οστεοπόρωση, η οποία εξασθενεί τα οστά. Λιγότερο συχνά, ο καρπός σπάει όταν οι άνθρωποι πέφτουν με το χέρι λυγισμένο προς τα εμπρός ή όταν χτυπιέται το πίσω μέρος του καρπού. Το σπασμένο άκρο της κερκίδας μετατοπίζεται προς τα κάτω, προς την πλευρά της παλάμης. Αυτός ο τύπος κατάγματος ονομάζεται κάταγμα Smith. Σε αυτόν τον τύπο καταγμάτων συχνά μπορεί να τραυματιστεί και το μέσο νεύρο.

   

  Ποια συμπτώματα σχετίζονται με τα κατάγματα πηχεοκαρπικής;

  Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο, οίδημα και ευαισθησία της πηχεοκαρπικής. Εάν το μέσο νεύρο έχει υποστεί βλάβη, η άκρη του δείκτη είναι μουδιασμένη και οι άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσκολία να κινήσουν τον αντίχειρα.

  Μακροπρόθεσμα, και αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, τα κατάγματα πηχεοκαρπικής μπορεί να οδηγήσουν σε:

  • Δυσκαμψία
  • Επίμονο πόνο
  • Οστεοαρθρίτιδα, ιδιαίτερα εάν το κάταγμα εκτείνεται στην άρθρωση του καρπού

   

  Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση των καταγμάτων πηχεοκαρπικής;

  Η διάγνωση τίθεται με τις απλές ακτινογραφίες της άρθρωσης, ενώ σπάνια μπορεί να χρειαστεί αξονική τομογραφία. Ο ακτινολογικός έλεγχος κρίνεται απαραίτητος για τη λεπτομερή απεικόνιση των καταγμάτων και των συνοδών κακώσεων, εάν υπάρχουν.

   

  Πώς θεραπεύονται τα κατάγματα πηχεοκαρπικής;

  Τα κατάγματα πηχεοκαρπικής, αν είναι παρεκτοπισμένα, θα πρέπει αρχικά να αναταχθούν με χειρισμό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να συγκρατηθούν στη θέση τους με γύψο ή νάρθηκα. Η ανάταξη γίνεται υπό τοπική αναισθησία, στην περιοχή του κατάγματος. Ο γύψος παραμένει στη θέση του για 4 – 6 εβδομάδες, και ο ασθενής επανεξετάζεται ακτινολογικά, για να διαπιστωθεί η πορεία της πώρωσης του κατάγματος.

  Αν το κάταγμα είναι συντριπτικό ή επεκτείνεται ενδαρθρικά, μπορεί να γίνει χειρουργική επέμβαση (ανοιχτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση) ειδικά σε ενεργούς ενήλικες που πρέπει να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν πλήρως τον καρπό τους. Εναλλακτικά, μπορεί να εφαρμοστεί και εξωτερική οστεοσύνθεση. Μετά από χειρουργική επέμβαση, η πρότερη λειτουργία της πηχεοκαρπικής αποκαθίσταται στους 6 έως 12 μήνες μετά το κάταγμα.

  O Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αντώνιος Πέττας, έχοντας μεγάλη εμπειρία στην Ορθοπαιδική και στην αντιμετώπιση κακώσεων των άνω άκρων. Ο ιατρός βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία για οποιοδήποτε ορθοπαιδικό πρόβλημα αντιμετωπίζετε. Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε το ραντεβού σας.