ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι ορίζεται ως επικονδυλίτιδα αγκώνα;
Ως επικονδυλίτιδα αγκώνα ορίζεται μια πάθηση του αγκώνα που προκαλεί έντονο πόνο και είναι αποτέλεσμα της υπέρχρησης των μυών και των τενόντων μεταξύ του αγκώνα και του καρπού. Η συγκεκριμένη πάθηση ονομάζεται και «αγκώνας του τενίστα» και συνήθως πλήττει τον έξω επικόνδυλο του αγκώνα (έξω επικονδυλίτιδα). Εντούτοις, σε περιπτώσεις όπου πλήττεται ο έσω επικόνδυλος, η πάθηση αναφέρεται και ως «αγκώνας του παίκτη του γκολφ» (έσω επικονδυλίτιδα). Η σύγχρονη ζωή, η οποία περιλαμβάνει πολύωρη εργασία στον υπολογιστή, καθιστά την επικονδυλίτιδα αγκώνα μια πολύ συχνή πάθηση.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισής της;
Το βασικότερο αίτιο εμφάνισης της επικονδυλίτιδας αγκώνα είναι η υπέρχρηση των μυών και των τενόντων που εκφύονται στην περιοχή του αγκώνα. Η υπέρχρηση αυτή προκαλεί μικρές συνεχόμενες ρήξεις στους τένοντες που προσφύονται στο οστό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση φλεγμονής. Επίσης, ενδέχεται να προκληθεί από επαναλαμβανόμενη άρση βάρους ή από κάποια πτώση του ασθενούς πάνω στον αγκώνα.
Ποιοι ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επικονδυλίτιδα αγκώνα;
Ως προς την ηλικία η επικονδυλίτιδα αγκώνα εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα από 30 έως 50 ετών και ως προς το φύλο πλήττει συχνότερα τις γυναίκες. Εμφανίζεται κυρίως σε ασθενείς των οποίων η αθλητική ή επαγγελματική δραστηριότητα απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις του άνω άκρου(από τον αγκώνα και κάτω).
Τα αθλήματα που αυξάνουν τις πιθανότητες εκδήλωσης επικονδυλίτιδας αγκώνα είναι, όπως προαναφέρθηκε, το τένις, το γκολφ, η ξιφασκία και η κολύμβηση. Ως προς την επαγγελματική δραστηριότητα επικονδυλίτιδα εμφανίζουν κυρίως άτομα που ασχολούνται με χειρωνακτικά επαγγέλματα (π.χ. υδραυλικοί, ξυλουργοί, ζωγράφοι, κομμωτές, άτομα που δουλεύουν πολλές ώρες σε ηλεκτρονικό υπολογιστή κ.ά.).
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η επικονδυλίτιδα αγκώνα;
Η πρόκληση φλεγμονής καθιστά τις κινήσεις του ασθενούς αρκετά επώδυνες. Στην περίπτωση της έξω επικονδυλίτιδας ο πόνος εντοπίζεται στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και ενδέχεται να εκτείνεται έως τον καρπό, ακόμη και στα δάκτυλα. Από την άλλη, στην έσω επικονδυλίτιδα ο πόνος εντοπίζεται στο εσωτερικό του χεριού.
Σε αρχικά στάδια, ο πόνος εμφανίζεται μόνο κατά την κίνηση του άκρου και επιδεινώνεται στην προσπάθεια άρσης αντικειμένων. Όμως, όσο η πάθηση μένει χωρίς θεραπεία, ο πόνος εκδηλώνεται και σε κατάσταση ηρεμίας. Εκτός από τον πόνο, η επικονδυλίτιδα αγκώνα χαρακτηρίζεται και από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Αίσθημα καύσου
- Δυσκαμψία
- Μούδιασμα δακτύλων
- Εκδήλωση αδυναμίας στον καρπό
- Αδυναμία συγκράτησης αντικειμένων
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η λεπτομερής λήψη του ιστορικού του ασθενούς σε συνδυασμό με την κλινική εξέτασή του μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσουν σε ασφαλή διάγνωση. Εντούτοις, μερικές φορές είναι απαραίτητη και η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων για μια έγκυρη διάγνωση. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που συμβάλλουν στη διάγνωση είναι το υπερηχογράφημα ή η μαγνητική τομογραφία. Εάν υπάρχει η υποψία ότι ασκείται πίεση στα νεύρα, ο ασθενής μπορεί να πραγματοποιήσει μια εξειδικευμένη εξέταση, που ονομάζεται ηλεκτρομυογράφημα.
Επικονδυλίτιδα αγκώνα & Τρόποι αντιμετώπισης
Η θεραπεία της επικονδυλίτιδας αγκώνα, ειδικά στα αρχικά στάδια, είναι κατά κανόνα συντηρητική. Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να ανακουφίσει τους ασθενείς από τα συμπτώματά τους περίπου μετά από ένα εξάμηνο εφαρμογής και περιλαμβάνει κυρίως τα παρακάτω μέτρα:
- Ανάπαυση του πάσχοντος μέλους
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων (π.χ. στους τενίστες αλλαγή τρόπου πιασίματος της ρακέτας)
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Χρήση ειδικών ναρθήκων ακινητοποίησης
- Φυσικοθεραπεία
- Ενέσεις κορτικοστεροειδών
- Έγχυση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων (PRP)
Εάν μετά το πέρας ενός εξαμήνου δεν υποχωρήσουν τα συμπτώματα της επικονδυλίτιδας, τότε η χειρουργική επέμβαση είναι μονόδρομος. Η χειρουργική αντιμετώπιση της επικονδυλίτιδας εφαρμόζεται σπάνια, αφού τα συντηρητικά μέτρα αντιμετωπίζουν επιτυχώς τα συμπτώματα. Η χειρουργική αποκατάσταση πραγματοποιείται με ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, επιτρέποντας στον ασθενή την άμεση επιστροφή του στην καθημερινότητα.
Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Αντώνιος Πέττας έχοντας μεγάλη εμπειρία σε ορθοπαιδικά ζητήματα, βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και να σας προτείνει το καλύτερο θεραπευτικό πλάνο. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας, εάν εμφανίζετε ενοχλήσεις στον αγκώνα.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή της;
Πιο επιρρεπή στην εμφάνισή της είναι άτομα από 30-50 ετών με αθλητική ή επαγγελματική δραστηριότητα που απαιτεί την επαναλαμβανόμενη χρήση του άνω άκρου.
Ποια είναι τα αίτια της επικονδυλίτιδας;
Το βασικό αίτιο που ευθύνεται για την εμφάνιση της επικονδυλίτιδας αγκώνα είναι συνήθως η υπέρχρηση του άνω άκρου. Όμως, μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κάποιας πτώσης πάνω στον αγκώνα ή από επαναλαμβανόμενη άρση βαρειών αντικειμένων.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η επικονδυλίτιδα αγκώνα;
Βασικό σύμπτωμα της επικονδυλίτιδας αγκώνα είναι ο πόνος στην περιοχή του αγκώνα κατά την εκτέλεση συγκεκριμένων κινήσεων ή στην προσπάθεια του ασθενούς να σηκώσει ένα αντικείμενο. Εκτός από τον πόνο, η επικονδυλίτιδα μπορεί να προκαλέσει ήπια δυσκαμψία, ακόμη και μουδιάσματα στα δάκτυλα των χεριών.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την επικονδυλίτιδα;
Η επικονδυλίτιδα αγκώνα αντιμετωπίζεται κυρίως συντηρητικά. Η συντηρητική αντιμετώπιση εκτός από αντιφλεγμονώδη φάρμακα περιλαμβάνει ανάπαυση, τροποποιώντας τη δραστηριότητα που είναι υπεύθυνη για την εκδήλωση της επικονδυλίτιδας (π.χ. αλλαγή του τρόπου κρατήματος της ρακέτας). Άλλα συντηρητικά μέτρα είναι η φυσικοθεραπεία, η χρήση ειδικού νάρθηκα και η έγχυση κορτικοστεροειδών. Τέλος, σε σπάνιες περιπτώσεις η επικονδυλίτιδα αγκώνα αντιμετωπίζεται και χειρουργικά.