Τενοντομεταφορά πρόσθιου κνημιαίου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Η τενοντομεταφορά πρόσθιου κνημιαίου είναι μια χειρουργική μέθοδος αποκατάστασης της ραιβοϊπποποδίας. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου η συντηρητική θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  Πού βρίσκεται ο πρόσθιος κνημιαίος μυς και ποια η λειτουργία του;

  Ο πρόσθιος κνημιαίος μυς βρίσκεται στην πρόσθια-έξω επιφάνεια της κνήμης. Εκφύεται από τον έξω κνημιαίο κόνδυλο, τα άνω δυο τριτημόρια της εξωτερικής επιφάνειας της κνήμης και τον παρακείμενο μεσόστεο υμένα και καταφύεται στο έσω σφηνοειδές και το 1ο μετατάρσιο.

  Η σύσπασή του προκαλεί ραχιαία έκταση και πρηνισμό του άκρου ποδός. Ο πρόσθιος κνημιαίος μυς βρίσκεται στο πρόσθιο διαμέρισμα της κνήμης. Νευρώνεται από το εν τω βάθει περονιαίο νεύρο. Ο κυριότερος ανταγωνιστής του είναι ο μακρός περονιαίος μυς. Ο πρόσθιος κνημιαίος δρα:

  • στη βάδιση
  • στο τρέξιμο
  • στα λακτίσματα

  Επίσης, ο πρόσθιος κνημιαίος μυς ενεργοποιείται σε οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί την κίνηση ή τη διατήρηση της κάθετης θέσης του ποδιού.

  Τενοντομεταφορά πρόσθιου κνημιαίου: Για ποιο λόγο χρησιμοποιείται;

  Η τενοντομεταφορά του προσθίου κνημιαίου χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της υποτροπής της συγγενούς ραιβοϊπποποδίας. Είναι μια παραμόρφωση στην οποία το πόδι του βρέφους στρέφεται προς τα μέσα.

  Η στροφή προς τα μέσα συχνά είναι αρκετά έντονη, ώστε το πέλμα να βλέπει προς τα πλάγια ή ακόμη και προς τα πάνω. Η συγκεκριμένη παραμόρφωση είναι αρκετά συχνή, αφού 1 στα 1.000 βρέφη θα γεννηθεί με ραιβοϊπποποδία. Πρόκειται κυρίως για μια γενετική διαταραχή, χωρίς να έχουν εξακριβωθεί μέχρι σήμερα τα ακριβή της αίτια. Η αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν αμεσότερη, γιατί ενέχει ο κίνδυνος να μην μπορεί το παιδί να περπατήσει κανονικά.

  Χρησιμοποιείται ως πρώτη μέθοδος αντιμετώπισης της ραιβοϊπποποδίας η τενοντομεταφορά πρόσθιου κνημιαίου;

  Η ραιβοϊπποποδία, εάν αντιμετωπιστεί άμεσα, δεν περιορίζει καθόλου τον ασθενή. Σε πρώτο στάδιο, η αρχική θεραπεία της ραιβοϊπποποδίας είναι συντηρητική, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρή είναι η παραμόρφωση. Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνική είναι η μέθοδος Ponseti.

  Ειδικότερα, η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί διατάσεις και διαδοχικούς γύψους για να διορθώσει σταδιακά την παραμόρφωση. Οι διαδοχικοί γύψοι αλλάζουν κάθε εβδομάδα για το χρονικό διάστημα από 4 έως 8 εβδομάδες. Η συχνότητα της υποτροπής της ραιβοϊπποποδίας μετά από εφαρμογή της μεθόδου Ponseti μπορεί να φτάσει το 56%.

  Τενοντομεταφορά πρόσθιου κνημιαίου: Περιγραφή επέμβασης

  Η τενοντομεταφορά του προσθίου κνημιαίου περιγράφηκε αρχικά από τον Garceau το 1940 και αργότερα τροποποιήθηκε από τον Ponseti. Η επέμβαση εκτελείται αποτελεσματικά σε παιδιά ηλικίας 2 – 6 ετών και διορθώνει επαρκώς τη μυϊκή ανισορροπία του ποδιού.

  Υπό ακτινολογική καθοδήγηση, ολόκληρος ο τένοντας του προσθίου κνημιαίου μεταφέρεται από τη φυσική του κατάφυση στο έσω σφηνοειδές και στο 1ο μετατάρσιο, στο έξω σφηνοειδές με μια προσπέλαση δύο τομών, μιας στη ραχιαία επιφάνεια του άκρου ποδός και μιας στην πελματιαία επιφάνεια. Ο τένοντας καθηλώνεται στο έξω σφηνοειδές μέσω ειδικού «κουμπιού» ή απορροφήσιμης βίδας.

  Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η ποδοκνημική πρέπει να βρίσκεται σε ραχιαία έκταση. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια του χειρουργείου δεν επιτυγχάνεται επαρκής ραχιαία έκταση της ποδοκνημικής, μπορεί να χρειαστεί και τενοντοτομή του αχίλλειου τένοντα. Αντενδείξεις της τενοντομεταφοράς του προσθίου κνημιαίου αποτελούν τα νευρομυϊκά νοσήματα και η εγγενής ανεπάρκεια του προσθίου κνημιαίου.

  Η επέμβαση γίνεται με ίσχαιμη περίδεση του κάτω άκρου, υπό γενική ή περιοχική αναισθησία.

  Μετεγχειρητικές οδηγίες

  Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν βακτηρίες, να μη φορτίζουν το χειρουργημένο πόδι και να έχουν έναν κνημοποδικό νάρθηκα για 6 εβδομάδες. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Οι επιπλοκές της επέμβασης περιλαμβάνουν:

  • Παραμόρφωση
  • Πόνος και δυσκαμψία
  • Λοιμώξεις
  • Εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση
  • Σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα
  • Νευρικές κακώσεις
  • Νευροπαθητικός πόνος

  Εάν αντιμετωπίζετε ραιβοϊπποποδίας, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Αντώνιο Πέττα. Ο Δρ. Πέττας διαθέτει μεγάλη εμπειρία στη διάγνωση και στην αντιμετώπιση πολλών ορθοπαιδικών προβλημάτων πάσης φύσεως. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για μια εξατομικευμένη διάγνωση.