ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι το γάγγλιο καρπού;
Το γάγγλιο καρπού(ή γάγγλιο πηχεοκαρπικής) είναι μια καλοήθης κύστη στην περιοχή του καρπού και εμφανίζεται κάτω από δέρμα. Η κύστη αυτή περιέχει ένα διαυγές κολλώδες υγρό και μπορεί να προέρχεται από την ίδια την άρθρωση του καρπού ή από το έλυτρο που καλύπτει έναν τένοντα του καρπού.
Το μέγεθος των γαγγλίων αυξομειώνεται και σε μερικές περιπτώσεις ενδέχεται να εξαφανιστεί εντελώς από μόνο του. Σε γενικές γραμμές το μέγεθος ενός γαγγλίου μπορεί να είναι μικρό, όπως ένα μπιζέλι ή μεγαλύτερο, φτάνοντας τα2,5 εκατοστά.
Πού μπορεί να εμφανιστεί το γάγγλιο καρπού;
Ένα γάγγλιο καρπού μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία γύρω από την άρθρωση του καρπού, ακόμη και στην άκρα χείρα. Πιο συγκεκριμένα, τα σημεία εμφάνισής του είναι τα κάτωθι:
- Στη ράχη του καρπού
- Στην παλαμιαία πλευρά του καρπού
- Ενδοστικά στην άρθρωση του καρπού
- Στη ραχιαία επιφάνεια της φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης των δακτύλων
- Στη βάση των δακτύλων
Το 70% των γαγγλίων εντοπίζονται στη ραχιαία επιφάνεια του καρπού και το 20% στην παλαμιαία επιφάνεια. Επίσης, εκτός από τον καρπό, τα γάγγλια εμφανίζονται και στα κάτω άκρα, κυρίως στη ραχιαία επιφάνεια του ποδιού.
Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες πρόκλησης ενός γαγγλίου καρπού;
Τα αίτια εμφάνισης ενός γαγγλίου καρπού δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Οι επικρατέστερες θεωρίες υποδεικνύουν ότι ένα γάγγλιο εμφανίζεται εξαιτίας εκφυλιστικών αλλοιώσεων των ιστών που παράγουν το αρθρικό υγρό ή κάποιου επαναλαμβανόμενου τραυματισμού τους. Επίσης, για την εμφάνιση γαγγλίων έχει ενοχοποιηθεί και η οστεοαρθρίτιδα.
Σε αυτό το σημείο είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι η συχνότερη ηλικία είναι τα 20 –40 έτη, ενώ οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άνδρες. Επίσης, μεγαλύτερες πιθανότητες έχουν να εμφανίσουν γάγγλιο καρπού ασθενείς που κάνουν χειρωνακτική εργασία.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται;
Το γάγγλιο μπορεί να είναι εντελώς ασυμπτωματικό ή να εμφανίζει συμπτώματα. Η εμφάνιση συμπτωμάτων εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το σημείο εμφάνισής του. Για παράδειγμα τα γάγγλια που εμφανίζονται στη ραχιαία επιφάνεια είναι κατά κύριο λόγο ασυμπτωματικά. Αντίθετα, τα γάγγλια που εμφανίζονται στην παλαμιαία επιφάνεια συνήθως προκαλούν αιμωδίες(μουδιάσματα).
Η εμφάνιση ενός γαγγλίου μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή πόνο και αδυναμία κατά την κίνηση του καρπού. Ο πόνος και η αδυναμία αυτή μπορεί να εκδηλώνεται και στα δάκτυλα, ανάλογα με το σημείο εντοπισμού του γαγγλίου. Τα προαναφερθέντα συμπτώματα προκαλούνται εξαιτίας της πίεσης που ενδέχεται να ασκεί στην άρθρωση ή στους τένοντες του καρπού.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση ενός γαγγλίου πραγματοποιείται εύκολα κυρίως κατά την κλινική εξέταση του ασθενούς, λόγω του σημείου εμφάνισής του και της υφής του. Ο θεράπων ορθοπαιδικός μετά την κλινική εξέταση ενδέχεται να ζητήσει τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων.
Οι απεικονιστικές εξετάσεις που προτείνονται πραγματοποιούνται κυρίως σε περιπτώσεις που υπάρχει η υποψία οστεοαρθρίτιδας. Τέλος, ένας υπέρηχος μπορεί να δώσει περαιτέρω πληροφορίες για το γάγγλιο, όπως για παράδειγμα το ακριβές μέγεθός του και τις ανατομικές δομές που ενδέχεται να πιέζει.
Με ποιον τρόπο αντιμετωπίζεται το γάγγλιο καρπού;
Το γάγγλιο καρπού μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά αλλά και χειρουργικά. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς επιθυμούν να προχωρήσουν στη θεραπεία του μόνο για αισθητικούς λόγους. Από την άλλη, όταν το γάγγλιο προκαλεί συμπτώματα συστήνεται η χειρουργική αφαίρεσή του και όχι η συντηρητική αντιμετώπιση, καθώς οι πιθανότητες επανεμφάνισης είναι μεγάλες.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων αρχικά εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία του γαγγλίου περιλαμβάνει:
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων ελαττώνοντας τη χειρωνακτική εργασία
- Ακινητοποίηση του καρπού με τη χρήση ειδικού κηδεμόνα
- Παρακέντηση γαγγλίου με ταυτόχρονη έγχυση κορτιζόνης
Η χειρουργική αφαίρεση του γαγγλίου πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Σε μεγαλύτερα γάγγλια η αφαίρεση μπορεί να πραγματοποιηθεί με περιοχική αναισθησία. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αμέσως μετά την επέμβαση και η επάνοδος στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι άμεση.
Συμπερασματικά, η χειρουργική επέμβαση είναι θεραπεία εκλογής για το γάγγλιο καρπού. Η αφαίρεσή του από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό σχεδόν εκμηδανίζει τις πιθανότητες επανεμφάνισής του στο μέλλον.
Εάν έχετε γάγγλιο καρπού και θέλετε να προχωρήσετε στην αφαίρεσή του, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Ορθοπαιδικό Χειρουργό Αντώνιο Πέττα. Ο ιατρός βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία για οποιοδήποτε ορθοπαιδικό πρόβλημα αντιμετωπίζετε.
Πού μπορεί να εμφανιστεί το γάλλιο καρπού;
Το γάγγλιο καρπού μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε γύρω από την άρθρωση του καρπού. Έτσι, ένα γάγγλιο είναι δυνατόν να εμφανιστεί στα παρακάτω σημεία:
- Στη ράχη του καρπού
- Στην παλαμιαία πλευρά του καρπού
- Ενδοστικά στην άρθρωση του καρπού
- Στη ραχιαία επιφάνεια της φαλαγγοφαλαγγικής άρθρωσης των δακτύλων
- Στη βάση των δακτύλων
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του γαγγλίου;
Τα αίτια εμφάνισης των γαγγλίων δεν έχουν καθοριστεί με ακρίβεια. Το γάγγλιο προκαλείται εξαιτίας κάποιας υπερέκκρισης του αρθρικού θυλάκου που παράγει το αρθρικό υγρό. Η υπερέκκριση αυτή προκαλείται είτε από εκφυλιστικές αλλοιώσεις των αρθρικών θυλάκων είτε από επαναλαμβανόμενο τραυματισμό τους.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται το γάγγλιο καρπού;
Το γάγγλιο καρπού ενδέχεται να μην εμφανίζει καθόλου συμπτώματα και η εμφάνιση των συμπτωμάτων εξαρτάται από το σημείο που εντοπίζεται. Πιο συγκεκριμένα, τα γάγγλια της ραχιαίας επιφάνειας είναι κυρίως ασυμπτωματικά, σε αντίθεση με αυτά που εμφανίζονται στην παλαμιαία επιφάνεια που προκαλούν αιμωδίες. Επίσης, ένα γάγγλιο καρπού προκαλεί πόνο και αδυναμία στην κίνηση του καρπού.
Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η διάγνωση του γαγγλίου είναι εύκολη και πραγματοποιείται κατά την κλινική εξέταση του ασθενούς. Το σημείο εμφάνισής του και η υφή του συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στη διάγνωσή του.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Το γάγγλιο καρπού μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντηρητική αλλά και χειρουργική θεραπεία. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, ελάττωση της χειρωνακτικής εργασίας και ακινητοποίηση του καρπού με ειδικό κηδεμόνα. Επίσης, μπορεί να πραγματοποιηθεί παρακέντηση γαγγλίου με ταυτόχρονη έγχυση κορτιζόνης, όμως το ποσοστό υποτροπής είναι μεγάλο. Τα ποσοστά υποτροπής εκμηδενίζονται μετά από τη χειρουργική αφαίρεσή του. Η αφαίρεση γίνεται με τοπική αναισθησία και ο χρόνος δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά.