ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι το σύνδρομο os trigonum;
Το σύνδρομο os trigonum είναι αποτέλεσμα τραυματισμού υπέρχρησης της οπίσθιας ποδοκνημικής που προκαλείται από επαναλαμβανόμενες δυνάμεις πελματιαίας κάμψης. Κυρίως παρατηρείται σε χορευτές μπαλέτου και ποδοσφαιριστές. Το σύνδρομο os trigonum αποτελεί κλινική διάγνωση του επιδεινωμένου πόνου στον οπίσθιο αστράγαλο κατά τη διάρκεια του μπαλέτου ή κατά τους ελιγμούς στην προπόνηση.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα του συνδρόμου os trigonum περιλαμβάνουν:
- Δυσκαμψία, ιδιαίτερα στην πελματιαία κάμψη της ποδοκνημικής
- Χρόνιο πόνο
- Πρήξιμο πίσω από τον αστράγαλο.
Ο πόνος εμφανίζεται κυρίως κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης προπόνησης. Συχνότερα παρατηρείται σε θέσεις pointe και demipointe στο μπαλέτο, ή οποιαδήποτε αθλητική κίνηση που περιλαμβάνει αναγκαστική πελματιαία κάμψη ή ελιγμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα μειώνονται αρχικά με ανάπαυση και αποχή από την δραστηριότητα που τα προκαλεί. Στους χορευτές μπαλέτου, το συμπτωματικό σύνδρομο os trigonum μειώνει το εύρος της κίνησης της πελματιαίας κάμψης της ποδοκνημικής. Συνεπώς, αυτό οδηγεί σε τροποποιημένες τεχνικές για το relevé στο demi-pointe και το pointe. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το σύνδρομο os trigonum συσχετίζεται συχνά με παθολογία του τένοντα του μακρού εκτείνοντος του μεγάλου δακτύλου.
Ποια είναι η διαδικασία της διάγνωσης;
Οι πλάγιες ακτινογραφίες της ποδοκνημικής σε μέγιστη πελματιαία κάμψη, συνήθως αποκαλύπτουν το os trigonum μεταξύ του οπίσθιου κνημιαίου χείλους και της πτέρνας. Εάν το os trigonum δεν φαίνεται στις ακτινογραφίες, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει ουλώδη ιστό πίσω από την οπίσθια επιφάνεια του αστραγάλου. Η συγκεκριμένη κατάσταση σχετίζεται με παρόμοια συμπτώματα. Επίσης, η μαγνητική τομογραφία μπορεί να αποκαλύψει οίδημα του μυελού των οστών στο os trigonum ή φλεγμονή των παρακείμενων μαλακών μορίων.
Πως θεραπεύεται το σύνδρομο os trigonum;
Συντηρητική Θεραπεία
Αρχικά, η θεραπεία ξεκινά με τη λήψη συντηρητικών μέτρων. Η αρχική συντηρητική αντιμετώπιση του συνδρόμου os trigonum περιλαμβάνει ανάπαυση, πάγο, αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αποφυγή επιβαρυντικής δραστηριότητας. Τα συμπτώματα ενδέχεται να βελτιωθούν με ανάπαυση ή τροποποίηση των δραστηριοτήτων. Οι τοπικές ενέσεις κορτικοστεροειδών και αναισθητικών υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση είναι επίσης χρήσιμες, παρέχοντας ανακούφιση στο 84% των ασθενών.
Χειρουργική Επέμβαση
Εκτός από τη φυσικοθεραπεία, οι συμπτωματικοί αθλητές μπορεί να χρειάζονται χειρουργική εκτομή του os trigonum. Η αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας για 3 έως 6 μήνες αποτελεί ένδειξη χειρουργικής επέμβασης, ιδιαίτερα σε αθλητές ή χορευτές που επιθυμούν να συνεχίσουν την προπόνηση. Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί ανοικτά ή αρθροσκοπικά.
Μετεγχειρητική Πορεία
Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς ενδείκνυται να φορτίσουν το πόδι με μερική φόρτιση με πατερίτσες και για 2 εβδομάδες φοριέται μια μπότα ακινητοποίησης. Στις 2 εβδομάδες, μετά το χειρουργείο, γίνεται η κοπή των ραμμάτων και ο ασθενής ξεκινά τη φυσικοθεραπεία με πλήρη φόρτιση χωρίς τη χρήσης μπότας. Οι χορευτές μπορούν να ξαναρχίσουν την ήπια προπόνηση αμέσως μόλις η πληγή επουλωθεί καλά και το πρήξιμο υποχωρήσει, συνήθως 2 έως 3 εβδομάδες μετεγχειρητικά. Σε 4 έως 5 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, μπορούν να αυξήσουν σταδιακά την ένταση της προπόνησης και στις 8 εβδομάδες επιτρέπονται τα άλματα και ο χορός στο προηγούμενο επίπεδο.
Ο ορθοπαιδικός χειρούργος, Δρ. Αντώνιος Πέττας, ήταν υπεύθυνος για τα χειρουργεία του άκρου ποδός και ποδοκνημικής στο Νοσοκομείο Norrtälje Στοκχόλμης. Έχει πολυετή εμπειρία, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας επεμβάσεων. Αν έχετε παρατηρήσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα επικοινωνήστε μαζί του για μια έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.
Τι συμπτώματα εμφανίζει ο ασθενής;
- Δυσκαμψία
- Χρόνιο πόνο
- Πρήξιμο στο πίσω μέρος του αστραγάλου
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Ζητείται στον ασθενή να προβεί σε ακτινογραφία της ποδοκνημικής σε πελματιαία κάμψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις ζητείται μαγνητική τομογραφία, καθώς μπορεί να αποκαλύψει το οίδημα του μυελού των οστών στο os trigonum αλλά και τον ουλώδη ιστό πίσω από την οπίσθια επιφάνεια του αστραγάλου.
Πώς θεραπεύεται;
Στην αρχή, ζητείται από τον ασθενή να προβεί σε συντηρητική θεραπεία και στην περίπτωση που δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο ασθενής καλείται να προβεί σε χειρουργική επέμβαση.
Τι περιλαμβάνει η αποκατάσταση;
Αρχικά, ο ασθενής χρησιμοποιεί πατερίτσες και μια μπότα ακινητοποίησης. Έπειτα, από 2 εβδομάδες αφαιρούνται τα ράμματα και θεωρείται απαραίτητη η φυσικοθεραπεία. Με την επούλωση της πληγής μπορεί να αρχίσει την ήπια προπόνηση.