ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τα κατάγματα ποδοκνημικής αποτελούν συνήθεις τραυματισμούς. Είναι πολύ συχνά σε νεότερους άνδρες ή μεγαλύτερες γυναίκες και αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% όλων των καταγμάτων.
Τι είναι τα κατάγματα της ποδοκνημικής άρθρωσης;
Η άρθρωση της ποδοκνημικής αποτελείται από τον αστράγαλο, ο οποίος αρθρώνεται με την αρθρική επιφάνεια της κνήμης και το κάτω πέρας της περόνης (έξω σφυρό). Η κνήμη και η περόνη συνδέονται κατά τη συνδέσμωση, μια πολύ ισχυρή ινώδης δομή αποτελούμενη από:
- τον πρόσθιο κάτω κνημοπερονιαίο σύνδεσμο
- τον οπίσθιο κάτω κνημοπερονιαίο σύνδεσμο
- το μεσόστεο υμένα
Κατάγματα ποδοκνημικής: Ταξινόμηση
Το κάταγμα της ποδοκνημικής άρθρωσης αποτελεί κάταγμα οποιουδήποτε σφυρού (έσω και έξω ή οπίσθιου), με ή χωρίς διαταραχή της συνδέσμωσης. Επιπλέον, τα κατάγματα ποδοκνημικής μπορούν να περιγραφούν ανατομικά. Χονδρικά, μπορούν να περιγραφούν ως μεμονωμένα κατάγματα έξω σφυρού, μεμονωμένα κατάγματα έσω σφυρού, αμφισφύρια κατάγματα (δηλαδή έσω και σφυρού), και τρισφύρια κατάγματα (δηλαδή έξω, έσω και οπίσθιου σφυρού).
Η πιο συνηθισμένη ταξινόμηση που χρησιμοποιείται, είναι η ταξινόμηση Weber, η οποία ταξινομεί τα κατάγματα έξω σφυρού ως εξής:
A = κάτω από το επίπεδο της συνδέσμωσης,
B = στο επίπεδο της συνδέσμωσης και
C = πάνω από το επίπεδο της συνδέσμωσης.
Όσο πιο κεντρικά είναι τα κατάγματα της ποδοκνημικής, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αστάθειας ποδοκνημικής. Κατά συνέπεια, τα κατάγματα τύπου C χρειάζονται σχεδόν πάντα χειρουργική σταθεροποίηση.
Κλινική εικόνα
Κλινικά, οι ασθενείς παρουσιάζουν πόνο στην ποδοκνημική μετά από το περιστατικό της κάκωσης. Μπορεί να υπάρχει σχετική παραμόρφωση σε περιπτώσεις εξαρθρήματος, το οποίο χρειάζεται άμεση ανάταξη. Η μεγάλη παραμόρφωση της ποδοκνημικής μπορεί να συνοδεύεται από νευραγγειακές βλάβες ή από ανοιχτά κατάγματα, οπότε θα πρέπει πάντα να ελέγχεται προσεκτικά η ακεραιότητα του δέρματος.
Κατάγματα ποδοκνημικής-Διάγνωση
Σε όλες τις ύποπτες περιπτώσεις, θα πρέπει να γίνεται μια απλή ακτινογραφία τόσο προσθιοοπίσθια, όσο και πλάγια. Πολύπλοκα κατάγματα ποδοκνημικής, ιδιαίτερα όταν υπάρχει παρεκτοπισμένο κάταγμα οπισθίου σφυρού, χρειάζονται αξονική τομογραφία, προκειμένου να γίνει σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός.
Διαχείριση καταγμάτων ποδοκνημικής
Η αρχική διαχείριση των καταγμάτων ποδοκνημικής απαιτεί άμεση ανάταξη, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί ανατομικά το κάταγμα. Μετά την ανάταξη, θα πρέπει να τοποθετηθεί κνημοποδικός νάρθηκας. Στη συνέχεια, θα πρέπει να επανεκτιμηθεί η νευραγγειακή κατάσταση και να επαναληφθεί ο ακτινολογικός έλεγχος. Εάν η ανάταξη δεν είναι επαρκής, απαιτούνται επαναλαμβανόμενες προσπάθειες ανάταξης.
Κατάγματα ποδοκνημικής: Θεραπεία
Η συντηρητική αντιμετώπιση εφαρμόζεται σε απαρεκτόπιστα κατάγματα έσω σφυρού, κατάγματα Weber Α ή κατάγματα Weber Β έξω σφυρού χωρίς μετατόπιση του αστραγάλου και σε ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική θεραπεία (ανοιχτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση) συχνά απαιτείται σε κατάγματα ποδοκνημικής για να επιτευχθεί σταθερή ανατομική ανάταξη της ποδοκνημικής.
Τα κατάγματα ποδοκνημικής που απαιτούν ανοιχτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση περιλαμβάνουν, τα παρεκτοπισμένα αμφισφύρια ή τρισφύρια κατάγματα, τα κατάγματα Weber C, τα κάταγματα Weber B με μετατόπιση του αστραγάλου και τα ανοιχτά κατάγματα. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης που πραγματοποιείται εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο κατάγματος της ποδοκνημικής.
Πιθανές επιπλοκές
Η κύρια επιπλοκή μετά από ένα κάταγμα ποδοκνημικής είναι ο κίνδυνος μετατραυματικής αρθρίτιδας, ωστόσο αυτό είναι σπάνιο σε περιπτώσεις με κατάλληλη ανάταξη και οστεοσύνθεση. Οι επιπλοκές της χειρουργικές επέμβασης περιλαμβάνουν τη λοίμωξη του τραύματος, την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, τη νευροαγγειακή βλάβη, την ψευδάρθρωση και την αστοχία των υλικών.
Ο Δρ. Αντώνιος Πέττας διαθέτει πολυετή εμπειρία σε ποικίλα και δύσκολα ορθοπαιδικά περιστατικά και βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση προτείνοντάς σας την κατάλληλη θεραπεία. Επικοινωνήστε με τον έμπειρο ιατρό Αντώνιο Πέττα για οποιαδήποτε απορία σχετική με τα κατάγματα ποδοκνημικής.
2.Ποια είδη καταγμάτων ποδοκνημικής υπάρχουν;
Ανάλογα με το σφύρο που τραυματίζεται, υπάρχουν τα:
- Μεμονωμένα, όταν τραυματίζεται ένας σφύρος
- Αμφισφύρια, όταν τραυματίζονται και οι 2
- Τρισφύριαόταν τραυματίζονται 3 σφύροι, ο έσω, έξω και ο οπίσθιος.
3.Ποια τα αίτια που προκαλούν κάταγμα;
Ένα κάταγμα ποδοκνημικής μπορεί να προκληθεί από μια λάθος κίνηση στο περπάτημα ή σε κάποιο άθλημα, αλλά και από κάποιο τροχαίο ατύχημα.
4.Τι συμπτώματα υπάρχουν;
Πόνος στο συγκεκριμένο σημείο, πρήξιμο ή παραμόρφωση, μελανιά ή αιμάτωμα και νευραγγειακές βλάβες.
5.Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για τη διάγνωση;
Πέρα από την καταγραφή ιστορικού και την κλινική εξέταση, είναι απαραίτητες οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως ακτινογραφία και αξονική.
6.Πρέπει να κάνω χειρουργείο;
Δεν είναι απαραίτητο. Εξαρτάται από την διάγνωση και τη σοβαρότητα του περιστατικού. Αυτό θα το κρίνει ο ιατρός. Γενικά υπάρχει και η συντηρητική θεραπεία αλλά αν δεν δίνει λύση, ακολουθεί το χειρουργείο.