Ρήξη τένοντα τετρακέφαλου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι ορίζεται ως ρήξη τένοντα τετρακέφαλου;

    Η ρήξη του τένοντα του τετρακέφαλου είναι ένας τραυματισμός του τένοντα που συνδέει τον τετρακέφαλο μυ με την επιγονατίδα. Αυτή η ρήξη μπορεί να είναι μερική ή ολική. Είναι ένας σπάνιος, αλλά σοβαρός τραυματισμός. Εάν δεν αναγνωριστεί αμέσως και δεν χειρουργηθεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε αναπηρία.

     

    Τένοντας τετρακέφαλου: Ανατομία & Λειτουργία

    Ο τένοντας του τετρακέφαλου προέρχεται από τη μυϊκή ένωση του ορθού μηριαίου, του έξω πλατύ, του μέσου πλατύ και του έσω πλατύ, στον άνω πόλο της επιγονατίδας. Ο τένοντας του τετρακέφαλου σε συνδυασμό με τον επιγονατιδικό τένοντα και την επιγονατίδα αποτελούν τον εκτατικό μηχανισμό του γόνατος.

     

    Ρήξη τένοντα τετρακέφαλου: Είδη ρήξεων

    Μια ρήξη αυτού του κεντρικού τένοντα εμποδίζει δραστικά την έκταση του γόνατος και επηρεάζει άμεσα τη λειτουργικότητά του. Ο βαθμός με τον οποίο η ρήξη του τένοντα του τετρακέφαλου περιορίζει την έκταση του γόνατος εξαρτάται από τη βαρύτητα της βλάβης του τένοντα. Οι μικρές ρήξεις του τένοντα μπορεί να έχουν ελάχιστο αντίκτυπο στη λειτουργία του εκτατικού μηχανισμού, ενώ οι πλήρεις ρήξεις μπορεί να εμποδίσουν πλήρως την έκταση του γόνατος.

    Οι ρήξεις του εκτατικού μηχανισμού του γόνατος στο σύνολό τους είναι πολύ σπάνιες, αλλά αναφέρεται ότι έχουν υψηλή νοσηρότητα και ποσοστό αναπηρίας. Αυτός ο τραυματισμός ιστορικά είναι πιο συχνός στους άνδρες, ηλικίας άνω των 40 ετών.

     

    Πώς προκαλείται η ρήξη;

    Η ρήξη του τένοντα του τετρακέφαλου συμβαίνει συχνά κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας υψηλής ενέργειας με κακή προσγείωση. Κατά τη διάρκεια της προσγείωσης ασκείται μεγάλη δύναμη στο γόνατο σε κάμψη, το άκρο πόδι στερεώνεται στο έδαφος και ο τετρακέφαλος κάνει μια γρήγορη, έκκεντρη συστολή. Άλλος μηχανισμός περιλαμβάνει τη δύναμη που ασκείται άμεσα στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος.

     

    Συμπτώματα

    Οι ασθενείς συνήθως παρουσιάζουν οξύ πόνο στο γόνατο, οίδημα και λειτουργική απώλεια. Άλλα συμπτώματα είναι:

    • Αστάθεια
    • Αδυναμία βάδισης
    • Αδυναμία έκτασης του γόνατος
    • Ψηλαφητό χάσμα
    • Αιμάτωμα στη θέση της ρήξης

    Εάν ο ασθενής δεν διαγνωσθεί στην οξεία φάση, η διάγνωση της ρήξης γίνεται πιο δύσκολη και μπορεί εύκολα να χαθεί.

     

    Ρήξη τένοντα τετρακέφαλου: Διάγνωση

    Οι απεικονιστικές εξετάσεις συνήθως δεν προσφέρουν πολλά σε τραυματισμούς του τένοντα του τετρακέφαλου. Ωστόσο, το υπερηχογράφημα μπορεί να έχει κάποια κλινική χρησιμότητα, καθώς ανιχνεύει τη ρήξη του τένοντα και εκτιμά το βαθμό της ρήξης. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί διαδοχικά για την αξιολόγηση της επούλωσης και για τον προσδιορισμό της παρουσίας σχετικών αιματωμάτων, συλλογών ή ασβεστοποιήσεων.

    Οι ακτινογραφίες συνήθως δεν βοηθούν στη διάγνωση, αλλά μπορεί να έχουν κάποια κλινική χρησιμότητα για να αποκλείσουν άλλους σχετικούς τραυματισμούς ή καταστάσεις. Η  απλή ακτινογραφία μπορεί να είναι χρήσιμη για τον προσδιορισμό της θέσης της επιγονατίδας. Μια υψηλή θέση επιγονατίδας μπορεί να είναι ενδεικτική ρήξης επιγονατιδικού τένοντα, ενώ μια χαμηλή θέση επιγονατίδας μπορεί να υποδηλώνει ρήξη τένοντα τετρακέφαλου. Η μαγνητική τομογραφία απεικονίζει λεπτομερώς την έκταση της βλάβης.

     

    Αντιμετώπιση ρήξης τένοντα τετρακέφαλου

    Σε περίπτωση μερικής ρήξης εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία. Το γόνατο πρέπει να παραμείνει ακινητοποιημένο σε νάρθηκα για 3 – 6 εβδομάδες, σε 10ο  κάμψης. Σε περίπτωση πλήρους ρήξης, η χειρουργική αντιμετώπιση είναι υποχρεωτική και πρέπει να πραγματοποιείται όσο το δυνατόν νωρίτερα (το αργότερο 72 ώρες μετά τον τραυματισμό), ώστε ο τένοντας να μπορεί να επανασυνδεθεί στην επιγονατίδα. Η χειρουργική αποκατάσταση ως επιλογή θα εξαρτηθεί και από την ηλικία του ασθενούς.

    Μετά τη χειρουργική επέμβαση το γόνατο ακινητοποιείται για 4-6 εβδομάδες. Δύο ημέρες μετά την επέμβαση μπορεί να ξεκινήσουν εντατικές ισομετρικές ασκήσεις τετρακέφαλου. Κατά τη διάρκεια της περιόδου ακινητοποίησης, η φόρτιση βάρους σταδιακά αυξάνεται. Έτσι, η πλήρης φόρτιση επιτυγχάνεται μετά από 6 εβδομάδες. Στη συνέχεια, ξεκινά κινησιοθεραπεία για να ανακτηθεί το πλήρες εύρος κίνησης του γόνατος.

    Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αντώνιος Πέττας γνωρίζει εν τω βάθει τις παθήσεις του κάτω άκρου και ποδοκνημικής και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες μεθόδους για την αντιμετώπισή τους. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για να σας παρέχει ο ιατρός εξατομικευμένη διάγνωση σχετικά με τα ορθοπαιδικά σας προβλήματα.