Οστεοχόνδρινη βλάβη του αστραγάλου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η οστεοχόνδρινη βλάβη του αστραγάλου;

  Η οστεοχόνδρινη βλάβη του αστραγάλου είναι μια περιοχή ανώμαλου, κατεστραμμένου χόνδρου και οστού στην κορυφή του αστραγάλου. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης γνωστή ως διαχωριστική οστεοχονδρίτιδα του αστραγάλου. Συχνά σχετίζεται με κάκωση της ποδοκνημικής, όπως βαρύ διάστρεμμα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκύψει από χρόνια υπερφόρτωση λόγω κακής ευθυγράμμισης ή αστάθειας της άρθρωσης της ποδοκνημικής.

   

  Οστεοχόνδρινη βλάβη του αστραγάλου: Περιοχές εμφάνισης

  Η οστεοχόνδρινη βλάβη του αστραγάλου εμφανίζεται συχνότερα σε δύο περιοχές του αστραγάλου: την έσω πλευρά του θόλου του αστραγάλου και την πρόσθιο-έξω επιφάνεια του θόλου του αστραγάλου.

   

  Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοχόνδρινης βλάβης του αστραγάλου;

  Πολλοί ασθενείς με οστεοχόνδρινη βλάβη του αστραγάλου είναι ασυμπτωματικοί. Οι ασυμπτωματικοί ασθενείς δεν εμφανίζουν καθόλου πόνο ή πρήξιμο στην περιοχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις η οστεοχόνδρινη βλάβη μπορεί να είναι ένα τυχαίο εύρημα σε μια μαγνητική τομογραφία.

  Ωστόσο, εάν η βλάβη είναι αρκετά μεγάλη, ή ο υπερκείμενος χόνδρος μετατοπιστεί, η οστεοχόνδρινη βλάβη μπορεί να προκαλεί έντονα συμπτώματα. Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τοπικό πόνο στον αστράγαλο που επιδεινώνεται με δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, το περπάτημα και τα άλματα. Η οστεοχόνδρινη βλάβη μπορεί, επίσης, να προκαλεί μηχανικά συμπτώματα και ήχους που προκαλούνται από ελεύθερα σωμάτια.

   

  Διάγνωση οστεοχόνδρινης βλάβης του αστραγάλου

  Η κλινική εξέταση συνήθως αποκαλύπτει οίδημα και εντοπισμένο πόνο κατά μήκος της πρόσθιας επιφάνειας του αστραγάλου.

  Οι απλές ακτινογραφίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση μιας οστεοχόνδρινης βλάβης του αστραγάλου. Περιοχές μειωμένης πυκνότητας που φαίνονται στις απλές ακτινογραφίες μπορεί να είναι ενδεικτικές αυτής της κατάσταση. Όμως, δεν είναι ασυνήθιστο οι απλές ακτινογραφίες να φαίνονται φυσιολογικές σε κάποιες περιπτώσεις.

  Η μέθοδος εκλογής για τη διάγνωση των οστεχόνδρινων βλαβών του αστραγάλου είναι η μαγνητική τομογραφία, η οποία μπορεί να δείξει αν η βλάβη είναι απαρεκτόπιστη ή παρεκτοπισμένη.

   

  Οστεοχόνδρινη βλάβη αστραγάλου & Συντηρητική Αντιμετώπιση

  Η συντηρητική θεραπεία μπορεί να είναι επιτυχής για τις απαρεκτόπιστες οστεοχόνδρινες βλάβες του αστραγάλου, ειδικά εάν η πάθηση αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται νωρίς και η βλάβη είναι σχετικά μικρή. Οι νεότεροι ασθενείς, ιδιαίτερα τα παιδιά ή οι έφηβοι, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες επούλωσης της οστεοχόνδρινης βλάβης σε σύγκριση με τους ενήλικες.

  Υπάρχουν πολλές επιλογές συντηρητικής διαχείρισης για τη θεραπεία οστεοχόνδρινων βλαβών. Αν η οστεοχόνδρινη βλάβη εμφανίζεται μετά από οξύ τραυματισμό και είναι απαρεκτόπιστη, η αρχική ακινητοποίηση σε γύψο για 4-6 εβδομάδες μπορεί να επιτρέψει την επούλωση. Η φυσικοθεραπεία συμβάλλει στην ενδυνάμωση των μυών γύρω από τον αστράγαλο, το εύρος κίνησης του αστραγάλου και την ιδιοδεκτικότητα.

   

  Οστεοχόνδρινη βλάβη αστραγάλου& Χειρουργική Αντιμετώπιση

  Η χειρουργική θεραπεία ενδείκνυται για παρεκτοπισμένες οστεοχόνδρινες βλάβες του αστραγάλου ή βλάβες που δεν έχουν βελτιωθεί με την κατάλληλη συντηρητική αντιμετώπιση. Η χειρουργική θεραπεία περιλαμβάνει αρθροσκοπικό καθαρισμό και μικροκατάγματα στη θέση της βλάβης, με καλά ή άριστα αποτελέσματα στο 75-80% των ασθενών βλάβες μικρότερες από 15 mm².

  Επί αποτυχίας του αρθροσκοπικού καθαρισμού και σε βλάβες μεγαλύτερες από 20 mm² μπορεί να εφαρμοστεί μεταφορά αυτόλογων οστεοχόνδρινων μοσχευμάτων (μωσαϊκοπλαστική). Με τη μωσαϊκοπλαστική συλλέγεται οστεοχόνδρινο αυτομόσχευμα από μη φορτιζόμενη περιοχή της άρθρωσης και μεταφέρεται στην περιοχή της οστεοχόνδρινης βλάβης.

  Άλλες χειρουργικές επιλογές είναι η μεταφορά οστεοχόνδρινων πτωματικών αλλομοσχευμάτων και η μεταμόσχευση αυτόλογων χονδροκυττάρων. Όμως, οι μέθοδοι αυτές δεν έχουν μεγάλη κλινική επιτυχία στην άρθρωση της ποδοκνημικής.

   

  Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αντώνιος Πέττας έχει εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία σε ορθοπαιδικά ζητήματα. Έχοντας ειδικότητα στην Ορθοπαιδική Χειρουργική και Τραυματολογία και εξειδίκευση στα χειρουργεία άκρου ποδός είναι ο πλέον κατάλληλος για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία για τυχόν ορθοπαιδικά ζητήματα που αντιμετωπίζετε. Επικοινωνήστε με τον ιατρό για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση σχετικά με την οστεοχόνδρινη βλάβη του αστραγάλου.

  Εμφανίζεται είτε στην εσωτερική πλευρά του θόλου του αστραγάλου είτε στην πρόσθιο-έξω επιφάνεια του θόλου του αστραγάλου.

  Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί. Μόνο, εάν, η βλάβη είναι μεγάλη οι ασθενείς θα εμφανίσουν έντονο πόνο στον αστράγαλο κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης.

  • Κλινική εξέταση
  • Ακτινογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία

   

  Υπάρχουν πολλές επιλογές συντηρητικής θεραπείας. Στην περίπτωση που ο πόνος είναι έντονος, όμως, συνιστάται η ακινητοποίηση σε γύψο για ένα διάστημα 6 σχεδόν εβδομάδων. Τέλος, με τη φυσικοθεραπεία πραγματοποιείται η ενδυνάμωση των μυών.

  Στην περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί με τη συντηρητική θεραπεία.

  "/

  "/