ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Αρθρόδεση 1ης ταρσομεταταρσίου άρθρωσης
Η αρθρόδεση της 1ης ταρσομεταταρσίου άρθρωσης (επέμβαση Lapidus) είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του βλαισού μεγάλου δακτύλου. Περιλαμβάνει την αρθρόδεση μεταξύ του πρώτου μεταταρσίου οστού και του έσω σφηνοειδούς. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει:
- την αφαίρεση των επιφανειών του χόνδρου και από τα δύο οστά,
- τη διόρθωση της γωνιώδους παραμόρφωσης και, στη συνέχεια,
- την τοποθέτηση υλικού (βίδες και συχνά μια μικρή πλάκα) για να επιτρέψουν στα δύο οστά να μεγαλώσουν ή να αρθροδεθούν.
Η αρθρόδεση της 1ης ταρσομεταταρσίου άρθρωσης χρησιμοποιείται για να διορθωθεί μια παραμόρφωση βλαισού μεγάλου δακτύλου με πολύ μεγάλη γωνία ή όταν υπάρχει αυξημένη κινητικότητα της 1ης ταρσομετατάρσιας άρθρωσης. Όταν αυτή η άρθρωση γίνεται υπερκινητική, το πρώτο μετατάρσιο κινείται πολύ προς τη μία κατεύθυνση και το μεγάλο δάκτυλο αντισταθμιστικά κινείται πάρα πολύ προς την άλλη κατεύθυνση. Όταν συμβεί αυτό, αναπτύσσεται η παραμόρφωση του βλαισού μεγάλου δακτύλου.
Ο στόχος της επέμβασης Lapidus είναι η χειρουργική αντιμετώπιση του βλαισού μεγάλου δακτύλου που προκαλείται από την υπερκινητικότητα της 1ης ταρσομεταταρσίου άρθρωσης. Όταν επιτευχθεί αρθρόδεση της 1ης ταρσομετατάρσιας άρθρωσης, το πρώτο μετατάρσιο δεν θα κινηθεί ασυνήθιστα. Αυτό θα επιτρέψει στο πρώτο δάχτυλο να παραμείνει ίσιο και να μειώσει τον κίνδυνο υποτροπής του βλαισού μεγάλου δακτύλου.
Αρθρόδεση 1ης ταρσομεταταρσίου άρθρωσης – Συμπτώματα
Τα συμπτώματα τα οποία, αν εμφανιστούν, προδιαθέτουν για χειρουργική επέμβαση Lapidus περιλαμβάνουν:
- την εμφάνιση διόγκωσης στη βάση του μεγάλου δακτύλου, που έρχεται σε επαφή με το εσωτερικό ενός παπουτσιού
- πόνο και / ή υπερκινητικότητα στην 1η ταρσομετατάρσια άρθρωση. Όταν οι ασθενείς έχουν αρκετά σοβαρό βλαισό μέγα δάκτυλο, λόγω της υπερκινητικότητας της 1ης ταρσομετατάρσιας άρθρωσης, το πόδι μπορεί να είναι τόσο φαρδύ που είναι δύσκολο να βρεθούν παπούτσια που ταιριάζουν.
- Πόνος που δεν βελτιώνεται με μη χειρουργικές θεραπείες, όπως η χρήση ειδικών υποδημάτων και πελμάτων.
Επέμβαση Lapidus
Η επέμβαση Lapidus μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ημερήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι ο ασθενής μπορεί να πάει στο σπίτι την ίδια μέρα με τη χειρουργική επέμβαση. Πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία, οπότε ο ασθενής κοιμάται πλήρως ή χρησιμοποιείται περιοχικός νευρικός αποκλεισμός.
Η επέμβαση Lapidus είναι συχνά ένα μέρος της χειρουργικής επέμβασης διόρθωσης του βλαισού μεγάλου δακτύλου. Μόλις αφαιρεθεί η μεγάλη εξόστωση στη βάση του μεγάλου δακτύλου, και αφού αφαιρεθούν οι αρθρικές επιφάνειες κάθε οστού, η ευθυγράμμιση διορθώνεται και τα οστά συμπιέζονται μαζί με τα εμφυτεύματα (βίδες, συνδυασμός πλακών – βιδών). Οι ασθενείς συνήθως ακινητοποιούνται σε νάρθηκα ή μπότα για τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση για να επιτρέψουν στις τομές να επουλωθούν. Συχνά απαγορεύεται η πλήρης φόρτιση του σκέλους. Περίπου έξι εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, οι ασθενείς κινητοποιούνται με πλήρη φόρτιση είτε με τη μπότα είτε με ειδικό παπούτσι, και μετά σταδιακά γίνεται η μετάβαση σε κανονικά παπούτσια 1-2 εβδομάδες αργότερα. Κάποια υπολειπόμενη διόγκωση είναι φυσιολογική έως ένα χρόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση. Οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε φυσιολογικές δραστηριότητες με ελάχιστο πόνο 4 έως 6 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Αν αντιμετωπίζεται κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, εμπιστευτείτε τον Δρ. Αντώνη Πέττα για μια έγκυρη διάγνωση. Ο ιατρός έχει ειδικευτεί στην Ορθοπεδική Χειρουργική και Τραυματολογία στη Στοκχόλμη. Έχει μεγάλη εμπειρία σε χειρουργεία άκρου ποδός και ποδοκνημικής, την οποία απέκτησε σε νοσοκομεία της Σουηδίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας και Ελβετίας.