ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Η παραμόρφωση Haglund περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Patrick Haglund το 1927. Πρόκειται για διαταραχή της οπίσθιας επιφάνειας της πτέρνας, όπου παρατηρείται οστική διόγκωση στην περιοχή της κατάφυσης του Αχίλλειου τένοντα. Τα παρακείμενα μαλακά μόρια μπορεί να ερεθιστούν όταν αυτή η οστική διόγκωση τρίβεται πάνω σε άκαμπτα παπούτσια. Συχνά οδηγεί σε οπισθοπτερνική θυλακίτιδα και θυλακίτιδα του Αχίλλειου τένοντα. Αυτός ο συνδυασμός παθολογίας είναι γνωστός ως σύνδρομο Haglund.
Αιτίες της παραμόρφωσης Haglund
Παρότι είναι μια πολύ συνηθισμένη κλινική οντότητα, εξακολουθεί να είναι ελάχιστα κατανοητή. Έχουν προταθεί διάφορες πιθανές αιτίες, όπως ο σφιχτός Αχίλλειος τένοντας, η υψηλή ποδική καμάρα και η κληρονομικότητα. Στους προδιαθεσικούς παράγοντες επίσης, συγκαταλέγονται:
- Η υπερβολική προπόνηση σε δρομείς
- Τα σφιχτά ή κακώς προσαρμοσμένα παπούτσια
- Η διαταραχή της εμβιομηχανικής των αρθρώσεων των ποδιών
Επιπροσθέτως, πιστεύεται ότι ο μηχανικός ερεθισμός προκαλεί φλεγμονή και συλλογή υγρού στον οπισθοπτερνικό ορογόνο θύλακο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ασβεστίου στο οστό της πτέρνας.
Παραμόρφωση Haglund: Ποια είναι τα συμπτώματα της;
Χαρακτηρίζεται από πόνο στο πίσω μέρος της πτέρνας, ο οποίος είναι εντονότερος μετά από ξεκούραση. Επίσης οι ασθενείς παραπονούνται για χωλότητα, διόγκωση και οίδημα στην περιοχή. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι συνήθως επηρεάζει τους μεσήλικες, τις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες και συχνά είναι αμφοτερόπλευρη.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εικόνα και τις απεικονιστικές εξετάσεις. Στην κλινική εξέταση παρατηρείται επώδυνη, ερυθρή και θερμή διόγκωση στο πίσω μέρος της πτέρνας. Στις πλάγιες ακτινογραφίες παρατηρείται οστική προεκβολή και επασβέστωση στο πίσω μέρος της πτέρνας, στην περιοχή της κατάφυσης του Αχίλλειου τένοντα. Στη συνέχεια η μαγνητική τομογραφία αναδεικνύει οστική άκανθα που προσκρούει στον Αχίλλειο τένοντα, συλλογή στον οπισθοπτερνικό θύλακο και οίδημα πέριξ του τένοντα.
Παραμόρφωση Haglund: Πώς θεραπεύεται;
Συντηρητική θεραπεία
Η παραμόρφωση Haglund αντιμετωπίζεται συχνά συντηρητικά αυξάνοντας το ύψος του τακουνιού ή προσθέτοντας υποπτέρνιους πάτους στα παπούτσια. Σε περίπτωση έντονου πόνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ειδικός κνημοποδικός νάρθηκας. Επιπροσθέτως, είναι πιθανό να προσφέρουν ανακούφιση και θεραπεία:
- Η παγοθεραπεία
- Οι διατάσεις του Αχίλλειου τένοντα
- Η χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Η τοπική έγχυση στεροειδών
Παράλληλα, θετικά αποτελέσματα έχει δείξει και η χρήση κρουστικού υπέρηχου.
Χειρουργικές Επιλογές
Εάν η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική μετά την πάροδο 6 μηνών, τότε εφαρμόζονται χειρουργικές επιλογές. Στις επιλογές αυτές συμπεριλαμβάνονται η οπισθοπτερνική αποσυμπίεση, η εκτομή της εξόστωσης ή η οστεοτομία. Ανάλογα με τον τύπο της βλάβης, η επέμβαση μπορεί να γίνει με μικρή τομή ή αρθροσκοπικά. Εντούτοις, η ανεπαρκής αφαίρεση της εξόστωσης μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση των συμπτωμάτων. Μετά την επέμβαση εφαρμόζεται νάρθηκας και τα ράμματα κόβονται σε 2 εβδομάδες. Η φόρτιση του χειρουργημένου σκέλους επιτρέπεται μετά από 3 εβδομάδες. Ακόμη για 6 εβδομάδες μπορεί να εφαρμοστεί ειδικό υπόδημα. Στη συνέχεια εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων, ενεργητικής πελματιαίας κάμψης και ραχιαίας έκτασης.
Στις επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνονται:
- Η ρήξη του Αχίλλειου τένοντα
- Το εμμένον άλγος της πτέρνας
- Η διάσπαση του χειρουργικού τραύματος
- Οι νευρικές βλάβες
Προληπτικά, θα πρέπει να αποφεύγονται τα σφιχτά, σκληρά παπούτσια, το τρέξιμο σε σκληρές και ανηφορικές επιφάνειες και να γίνονται διατάσεις του Αχίλλειου τένοντα πριν από το τρέξιμο.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις για την θεραπεία της παραμόρφωση Haglund. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αντώνιος Πέττας κατέχει πολυετή εμπειρία με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας επεμβάσεων. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο με την εμπειρία ασθενούς στην συγκεκριμένη πάθηση και επικοινωνήστε μαζί του για ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας και αποκατάστασης.