Η άρθρωση του ισχίου είναι μια από τις μεγαλύτερες και πολυπλοκότερες αρθρώσεις του σώματός μας. Ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, αφού αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του κορμού με τα άκρα και συμμετέχει σε όλες σχεδόν τις κινήσεις. Η καθημερινή καταπόνησή του το κάνει επιρρεπές στην εκδήλωση παθήσεων, όπως για παράδειγμα είναι η τροχαντηρίτιδα ισχίου.
Τι ορίζεται ως τροχαντηρίτιδα;
Ως τροχαντηρίτιδα ισχίου( ή τροχαντήριος θυλακίτιδα) ορίζεται η κλινική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από την εκδήλωση φλεγμονής του ορογόνου θύλακα του μείζονος τροχαντήρα. Ο ορογόνος θύλακας βοηθά στην απορρόφηση των κραδασμών και στην ομαλή κίνηση της άρθρωσης, αποτρέποντας την τριβή των οστών. Η εκδήλωση φλεγμονής του ορογόνου θύλακα αποτελεί μια αρκετά επίπονη κατάσταση που υποβαθμίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην πρόκληση της τροχαντηρίτιδας;
Το αίτιο πρόκλησης της τροχαντηρίτιδας είναι η επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του ισχίου, η οποία προκαλεί τον ερεθισμό του ορογόνου θύλακα του μείζονα τροχαντήρα. Επίσης, η τροχαντηρίτιδα μπορεί να προκύψει από κάποιον άμεσο τραυματισμό της άρθρωσης του ισχίου ή εξαιτίας επαναλαμβανόμενων τραυματισμών κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
Επίσης, οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για την εμφάνιση της τροχαντηρίτιδας ισχίου είναι οι παρακάτω:
- Αυξημένο σωματικό βάρος
- Κακή στάση σώματος λόγω παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (π.χ. σκολίωση)
- Ύπαρξη οστεοφύτων ή εναποθέσεις ασβεστίου στην άρθρωση του ισχίου
- Ανισοσκελία κάτω άκρων
- Χρήση υποδημάτων κακής ποιότητας
- Αδύναμοι παρακείμενοι μύες της άρθρωσης του ισχίου
- Παθολογικές καταστάσεις (π.χ. ουρική ή ρευματοειδής αρθρίτιδα)
- Προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην άρθρωση του ισχίου (ολική αρθροπλαστική ισχίου)
Τέλος, με την εμφάνιση της τροχαντηρίτιδας έχουν ταυτιστεί και παθολογικές καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η ψωρίαση και οι παθήσεις του θυρεοειδούς.
Ποιοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τροχαντηρίτιδα;
Το γυναικείο φύλο φαίνεται ότι είναι πιο επιρρεπές στην εκδήλωση τροχαντηρίτιδας εν συγκρίσει με το ανδρικό. Η τροχαντηρίτιδα ισχίου ως σύνδρομο υπέρχρησης επηρεάζει συχνότερα αθλητές, των οποίων η αθλητική δραστηριότητα περιλαμβάνει συχνή και επαναλαμβανόμενη καταπόνηση του ισχίου. Ειδικότερα, η τροχαντηρίτιδα ισχίου εμφανίζεται συνήθως σε ποδηλάτες, δρομείς ή ποδοσφαιριστές.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται η τροχαντηρίτιδα;
Όπως προαναφέρθηκε, η τροχαντηρίτιδα είναι μια πάθηση του ισχίου αρκετά επώδυνη. Τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν σταδιακά ή απότομα και το βασικότερο εξ αυτών είναι η εκδήλωση έντονου πόνου στον γλουτό. Ο πόνος αυτός πολλές φορές είναι αντανακλαστικός και μπορεί να αντανακλά ως το γόνατο, ποτέ όμως ως τον άκρο πόδα.
Στα αρχικά στάδια εκδήλωσης της πάθησης ο πόνος είναι έντονος και οξύς. Όμως, στη συνέχεια ο πόνος αυτός χαρακτηρίζεται από τους ασθενείς ως «βουβός». Τέλος, συγκεκριμένες δραστηριότητες όπως η ανάβαση σκαλοπατιών, το βάδισμα μεγάλων αποστάσεων κ.ά. ενδέχεται να επιδεινώσουν τον πόνο.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της τροχαντηρίτιδας πραγματοποιείται κυρίως μέσω της κλινικής εξέτασης του ασθενούς, εξετάζοντας το σημείο εκδήλωσης της ευαισθησίας. Πριν την κλινική εξέταση προηγείται η λεπτομερής καταγραφή του ιστορικού του ασθενούς και των συμπτωμάτων του. Την αρχική διάγνωση που προκύπτει από την κλινική εξέταση επιβεβαιώνουν απεικονιστικές εξετάσεις (υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία).
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση της τροχαντηρίτιδας;
Η τροχαντηρίτιδα ισχίου αντιμετωπίζεται κυρίως με συντηρητικά μέτρα, όμως όταν τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδίδουν η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη. Τα συντηρητικά μέτρα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και στην ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα.
Ειδικότερα, η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:
- Ανάπαυση πάσχοντος σκέλους
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων και αποφυγή αυτών που συμβάλλουν στην επιβάρυνση του ισχίου
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
- Φυσικοθεραπεία
- Τοπικές εγχύσεις κορτιζόνης
- Θεραπεία με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (PRP)
Η χειρουργική αντιμετώπιση της τροχαντηρίτιδας δεν είναι συχνή, όμως είναι απαραίτητη εάν τα συντηρητικά μέτρα δεν αποδώσουν καρπούς. Η επέμβαση πραγματοποιείται με την ελάχιστα επεμβατική μέθοδο της αρθροσκόπησης και αφαιρείται ο ορογόνος θύλακας που φλεγμαίνει. Έτσι, η αποκατάσταση του ασθενούς είναι άμεση, καθώς η ελάχιστα επεμβατική τεχνική της αρθροσκόπησης εγγυάται άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.
Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν έμπειρο Ορθοπαιδικό. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Αντώνιος Πέττας βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο, βασισμένο στις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για την άμεση αντιμετώπιση οποιουδήποτε ορθοπαιδικού προβλήματος σας απασχολεί.
Ποια είναι τα αίτια και οι προδιαθεσικοί παράγοντες εμφάνισής της;
Η τροχαντηρίτιδα ισχίου είναι αποτέλεσμα της υπέρχρησης της περιοχής του ισχίου κατά τη διάρκεια κυρίως αθλητικών δραστηριοτήτων. Επίσης, μερικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση της τροχαντηρίτιδας ισχίου και οι παράγοντες αυτοί είναι οι παρακάτω:
- Παχυσαρκία
- Κακή στάση σώματος εξαιτίας παθήσεων της σπονδυλικής στήλης
- Ανισοσκελία
- Οστεόφυτα
- Αδυναμία μυών του ισχίου
- Κακής ποιότητας υποδήματα
- Ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά.
Με ποια συμπτώματα εμφανίζεται η τροχαντηρίτιδα ισχίου;
Το βασικό σύμπτωμα της τροχαντηρίτιδας είναι η εκδήλωση πόνου στο εξωτερικό τμήμα του ισχίου. Ο πόνος αυτός είναι αντανακλαστικός και ενδέχεται να φτάσει ως το γόνατο. Τέλος, o πόνος αυτός επιδεινώνεται με την εκτέλεση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα η ανάβαση σκαλοπατιών.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση της τροχαντηρίτιδας πραγματοποιείται με τη λήψη ενός λεπτομερούς ατομικού ιστορικού, την καταγραφή των συμπτωμάτων και την κλινική εξέτασή του ασθενούς. Στη συνέχεια, για την επιβεβαίωση της αρχικής διάγνωσης είναι απαραίτητη η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων (μαγνητική τομογραφία).
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την τροχαντηρίτιδα ισχίου;
Η συντηρητική θεραπεία στην πλειονότητα των περιπτώσεων προσφέρει ανακούφιση στους ασθενείς από τα συμπτώματα της τροχαντηρίτιδας και η χειρουργική επέμβαση είναι σπάνια. Τα συντηρητικά μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή της είναι τα παρακάτω:
- Ανάπαυση
- Χορήγηση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών
- Φυσικοθεραπεία
- Τοπικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών
- Θεραπεία PRP