Επιμήκυνση Αχιλλείου Τένοντα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι η επιμήκυνση Αχίλλειου τένοντα;

    Η επιμήκυνση του Αχίλλειου τένοντα είναι μια χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στη διάταση του αχίλλειου τένοντα. Η επέμβαση αυτή επιτρέπει στον ασθενή να περπατήσει με τα πόδια του χωρίς να περπατάει στις «μύτες των ποδιών» και χωρίς να λυγίσει το γόνατο. Επιπροσθέτως, επιτρέπει την επιμήκυνση σε έναν ρικνωμένο αχίλλειο τένοντα, μέσω μικρών τομών επί του τένοντα στο οπίσθιο μέρος της ποδοκνημικής. Καθώς τα τραύματα επουλώνονται, ο Αχίλλειος τένοντας επιμηκύνεται.

    Πως πραγματοποιείται η χειρουργική επιμήκυνση του Αχίλλειου;

    Η χειρουργική επιμήκυνση του Αχίλλειου τένοντα στοχεύει στη βελτίωση της ορθοστασίας, της βάδισης και τη χρήσης υποδημάτων. Ενδέχεται επίσης, να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση της σπαστικότητας των μυών.

    Η επιμήκυνση του Αχίλλειου τένοντα πραγματοποιείται σε πρηνή θέση, υπό γενική ή περιοχική αναισθησία. Υπάρχουν τρεις κύριες χειρουργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη επιμήκυνση του Αχίλλειου τένοντα:

    1. Η πρώτη είναι η διαδερμική μέθοδος. Σε αυτή την επέμβαση, γίνονται μικρές τομές στον τένοντα μέσω του δέρματος χρησιμοποιώντας μικρές «μαχαιριές». Οι κομμένες περιοχές απομακρύνονται επιμηκύνοντας τον τένοντα.
    2. Η δεύτερη μέθοδος περιλαμβάνει εκτομή του γαστροκνήμιου. Η επέμβαση αυτή στοχεύει μόνο τον γαστροκνήμιο μυ και βοηθά στη χαλάρωση των μυϊκών ινών που είναι προσαρτημένες στον Αχίλλειο τένοντα. Χρησιμοποιείται μόνο για ήπιες περιπτώσεις.
    3. Η τρίτη μέθοδος είναι γνωστή ως πλαστική «Ζ» και είναι η πιο συνηθισμένη. Πραγματοποιείται μια τομή σχήματος Ζ στον τένοντα, τεντώνεται σε ένα συγκεκριμένο μήκος και στη συνέχεια ο τένοντας επανενώνεται. Αυτή η μέθοδος προσφέρει τον μεγαλύτερο έλεγχο της επιμήκυνσης του τένοντα.

    Έπειτα, τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 15 ημέρες. Μετεγχειρητικά, τοποθετείται κνημοποδικός νάρθηκας σε ιπποποδία για 6 εβδομάδες προκειμένου να επιτευχθεί επούλωση του τένοντα.

    Λίγα λόγια για τον Αχίλλειο τένοντα

    Ο Αχίλλειος τένοντας σχηματίζεται από δύο μυς στο πίσω μέρος της γάμπας, τον γαστροκνήμιο και τον υποκνημίδιο, περίπου 15 cm πάνω από την άρθρωση της ποδοκνημικής και καταλήγει στο πίσω μέρος της πτέρνας. Ο τένοντας περιβάλλεται από ένα έλυτρο, μέσα στο οποίο γλιστρά εύκολα κατά την κίνηση της ποδοκνημικής. Η λειτουργία του Αχίλλειου τένοντα είναι κρίσιμη για τη βάδιση και το τρέξιμο. Πιο συγκεκριμένα, όταν ο γαστροκνήμιος συσπάται, το άκρο πόδι μετακινείται προς τα κάτω. Είναι γνωστό ότι το τρέξιμο και η άνοδος σκαλοπατιών ασκεί δύναμη μέσω του Αχίλλειου τένοντα ίση με 10 φορές το βάρος του σώματος.

    Τι μπορεί να προκαλέσει σύσπαση του Αχίλλειου τένοντα;

    Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σύσπαση του Αχίλλειου τένοντα. Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν προβλήματα με την κινητικότητα της ποδοκνημικής και περιλαμβάνουν:

    • Την εγκεφαλική παράλυση
    • Τη χρόνια τενοντίτιδα
    • Τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης
    • Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
    • Τις συγγενείς ανωμαλίες.

    Ποια είναι τα συμπτώματα της σύσπασης του Αχίλλειου τένοντα;

    Τα συμπτώματα της σύσπασης του Αχίλλειου τένοντα δεν πρέπει να αγνοηθούν και περιλαμβάνουν τα εξής:

    • Έντονος πόνος στον αχίλλειο τένοντα
    • Ανώμαλη θέση των δακτύλων των ποδιών
    • Κακή στάση του σώματος
    • Σπαστικότητα των μυών
    • Μια διαταραχή ελέγχου των μυών που χαρακτηρίζεται από μυϊκή δυσκαμψία.

    Τέλος, συχνά παρατηρείται ότι το άκρο πόδι παραμένει σε λυγισμένη θέση προκαλώντας πλατυποδία και κάμψη των γονάτων.

    Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις τόσο για τη διαδικασία της επέμβασης όσο και για την εμπεριστατωμένη διάγνωση της πάθησης. Ο ορθοπαιδικός χειρούργος, Δρ. Αντώνιος Πέττας, έχει πολυετή εμπειρία, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας επεμβάσεων καθώς ήταν υπεύθυνος για τα χειρουργεία του άκρου ποδός και ποδοκνημικής στο Νοσοκομείο Norrtälje Στοκχόλμης. Επικοινωνήστε μαζί του για μια έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.