Τι ορίζεται ως σύνδρομο υμενικής πτυχής;
Ως σύνδρομο υμενικής πτυχής(plica syndrome) ορίζεται το σύνδρομο κατά το οποίο η υμενική πτυχή του γόνατος τρίβεται επαναλαμβανόμενα στον μηριαίο κόνδυλο, γεγονός που προκαλεί υπετροφία ή απώλεια της ελαστικότητάς της. Εάν συμβεί αυτό, εκδηλώνεται πόνος στο σημείο της επιγονατίδας. Το σύνδρομο εμφανίζεται συχνά σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες έως 30 ετών.
Ανατομικές πληροφορίες για την υμενική πτυχή
Η υμενική πτυχή του γόνατος αποτελεί μια φυσιολογική προέκταση του αρθρικού υμένα. Οι υμενικές πτυχές εμφανίζονται κατά την εμβρυακή ζωή και χωρίζουν το γόνατο σε 3 κοιλότητες. Συνήθως οι υμενικές πτυχές αποσυντίθεται έως τη γέννηση του εμβρύου, με τις κινήσεις του εντός της μήτρας. Τέλος, οι υμενικές πτυχές μπορεί να εμφανιστούν στην οποιαδήποτε άρθρωση, όμως συχνότερα εμφανίζονται σε αυτή του γόνατος.
Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου;
Οι υμενικές πτυχές εντοπίζονται σε πολλούς ανθρώπους και μπορεί να διαγνωσθούν τυχαία καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Όμως, κάποια αίτια ενδέχεται να προκαλέσουν τον ερεθισμό τους, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση συμπτωμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν τον ερεθισμό της υμενικής πτυχής και την εκδήλωση φλεγμονής είναι τα κάτωθι:
- Τραυματισμός της υμενικής πτυχής εξαιτίας άμεσης πλήξης του γόνατος.
- Επαναλαμβανόμενη κάμψη ή έκταση του γόνατος κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.
- Έντονη αθλητική δραστηριότητα.
- Στροφικές κακώσεις της άρθρωσης του γόνατος.
Με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται το σύνδρομο υμενικής πτυχής;
Για πολλά χρόνια η υμενική πτυχή δεν εμφανίζει συμπτώματα. Όμως, εάν για κάποιον από τους παραπάνω λόγους ερεθιστεί και εκδηλώσει φλεγμονή, τότε εκδηλώνονται τα κάτωθι συμπτώματα:
- Πόνος στην πρόσθια και έσω επιφάνεια του γόνατος
- Ήπιο οίδημα
- Αίσθημα αστάθειας
- Αίσθημα κλειδώματος της άρθρωσης
- Δυσκολία κάμψης και έκτασης του γόνατος
- Συλλογή υγρού στο εσωτερικό της άρθρωσης (ύδραθρο)
- Δυσκολία στην ανάβαση σκαλοπατιών
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση του συνδρόμου δεν είναι εύκολη και συχνά ούτε οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν να συμβάλλουν στη διάγνωση. Πολλές φορές η κοινή συμπτωματολογία του συνδρόμου με τραυματισμούς του γόνατος όπως η ρήξη μηνίσκου προκαλεί σύγχυση.
Η εμπειρία του Ορθοπαιδικού μπορεί να συμβάλλει στη διάγνωση, όμως συνήθως πραγματοποιείται δια του αποκλεισμού παθήσεων. Η μαγνητική τομογραφία μερικές φορές συμβάλλει αποτελεσματικά στη διάγνωση του συνδρόμου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις όχι.
Στην πλειονότητα των περιστατικών η διάγνωση του συνδρόμου πραγματοποιείται μέσω της διαγνωστικής αρθροσκόπησης. Πολλές φορές- όταν δεν εκδηλώνονται συμπτώματα- η υμενική πτυχή διαγιγνώσκεται τυχαία, όταν πραγματοποιείται διαγνωστική αρθροσκόπηση για τη διερεύνηση κάποιας άλλης παθολογίας της άρθρωσης του γόνατος.
Πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το σύνδρομο της υμενικής πτυχής;
Η οριστική ανακούφιση επέρχεται μέσω της χειρουργικής αφαίρεσης της υμενικής πτυχής. Τα συντηρητικά μέτρα εφαρμόζονται συνήθως στα πρώιμα στάδια της πάθησης, στοχεύοντας στην ανακούφιση και όχι στην οριστική θεραπεία. Ειδικότερα, τα συντηρητικά μέτρα που προτείνονται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι τα κάτωθι:
- Ανάπαυση
- Τροποποίηση δραστηριοτήτων αποφεύγοντας αυτές που επιδεινώνουν τα συμπτώματα (π.χ. βαθύ κάθισμα)
- Λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για μικρό χρονικό διάστημα
- Χορήγηση αναλγητικών
- Παγοθεραπεία
- Φυσικοθεραπεία
Όπως προαναφέρθηκε, η οριστική θεραπεία του συνδρόμου επιτυγχάνεται μέσω μιας ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής μεθόδου, της αρθροσκόπησης γόνατος. Μέσω της αρθροσκόπησης γόνατος πραγματοποιείται η αφαίρεση της υμενικής πτυχής που δημιουργεί τα συμπτώματα.
Αμέσως μετά την επέμβαση ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στο σπίτι του. Επίσης, απαλλάσσεται άμεσα από τα συμπτώματα και η επάνοδος στις καθημερινές και στις αθλητικές δραστηριότητες είναι άμεση.
Εάν εμφανίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ίσως πάσχετε από το σύνδρομο υμενικής πτυχής. Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Δρ. Αντώνιος Πέττας βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο. Επικοινωνήστε άμεσα μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας για την άμεση αντιμετώπιση των ορθοπαιδικών σας προβλημάτων.
Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνισή του;
Το σύνδρομο της υμενικής πτυχής εμφανίζεται συχνά σε παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες.
Ποια είναι τα αίτια που συμβάλλουν στην εμφάνισή του;
Τα αίτια πρόκλησης του συνδρόμου υμενικής πτυχής είναι τα παρακάτω:
- Τραυματισμός της υμενικής πτυχής.
- Έντονη αθλητική δραστηριότητα.
- Επαναλαμβανόμενη κάμψη ή έκταση του γόνατος.
- Στροφικές κακώσεις της άρθρωσης του γόνατος.
Με ποια συμπτώματα ενδέχεται να εμφανίζεται;
Το βασικό σύμπτωμα του συνδρόμου της υμενικής πτυχής είναι η εκδήλωση πόνου εντός της επιγονατίδας. Μερικά ακόμη συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο είναι τα παρακάτω:
- Εκδήλωση πόνου στην πρόσθια και έσω επιφάνεια του γόνατος
- Ήπιο πρήξιμο
- Αίσθημα κλειδώματος της άρθρωσης
- Δυσκολία κάμψης και έκτασης του γόνατος
- Συλλογή υγρού στο εσωτερικό της άρθρωσης
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση του συνδρόμου υμενικής πτυχής δεν πραγματοποιείται εύκολα, καθώς η συμπτωματολογία του μοιάζει και με άλλες παθήσεις. Η διενέργεια μαγνητικής τομογραφίας είναι απαραίτητη, όμως δεν συμβάλλει πάντα στη διάγνωση. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η διάγνωση πραγματοποιείται μέσω της διαγνωστικής αρθροσκόπησης.
Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του συνδρόμου υμενικής πτυχής;
Η οριστική ανακούφιση από τα συμπτώματα πραγματοποιείται με την αφαίρεση της υμενικής πτυχής μέσω της αρθροσκόπησης γόνατος. Σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα η εφαρμογή των συντηρητικών μέτρων στοχεύει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι στην οριστική αντιμετώπιση του συνδρόμου.