Επιμήκυνση Αχιλλείου Τένοντα

Ο Αχίλλειος τένοντας σχηματίζεται από δύο μυς στο πίσω μέρος της γάμπας, τον γαστροκνήμιο και τον υποκνημίδιο, περίπου 15 cm πάνω από την άρθρωση της ποδοκνημικής και καταλήγει στο πίσω μέρος της πτέρνας. Ο τένοντας περιβάλλεται από ένα έλυτρο, μέσα στο οποίο γλιστρά εύκολα κατά την κίνηση της ποδοκνημικής. Η λειτουργία του Αχίλλειου τένοντα είναι κρίσιμη για τη βάδιση και το τρέξιμο. Όταν ο γαστροκνήμιος συσπάται, το άκρο πόδι μετακινείται προς τα κάτω. Το τρέξιμο και η άνοδος σκαλοπατιών ασκεί δύναμη μέσω του Αχίλλειου τένοντα ίση με 10 φορές το βάρος του σώματος.

Η επιμήκυνση του Αχίλλειου τένοντα είναι μια χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στη διάταση του αχίλλειου τένοντα επιτρέποντας στον ασθενή να περπατήσει με τα πόδια του χωρίς να περπατάει στις «μύτες των ποδιών» και χωρίς να λυγίσει το γόνατο. Αυτή η επέμβαση επιτρέπει την επιμήκυνση σε έναν ρικνωμένο αχίλλειο τένοντα, μέσω μικρών τομών επί του τένοντα στο οπίσθιο μέρος της ποδοκνημικής. Καθώς τα τραύματα επουλώνονται, ο Αχίλλειος τένοντας επιμηκύνεται.

Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σύσπαση του Αχίλλειου τένοντα. Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν προβλήματα με την κινητικότητα της ποδοκνημικής και περιλαμβάνουν την εγκεφαλική παράλυση, τη χρόνια τενοντίτιδα, τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και τις συγγενείς ανωμαλίες.

Τα συμπτώματα της σύσπασης του Αχίλλειου τένοντα δεν πρέπει να αγνοηθούν και περιλαμβάνουν τα εξής: Έντονος πόνος στον αχίλλειο τένοντα, ανώμαλη θέση των δακτύλων των ποδιών, κακή στάση του σώματος, σπαστικότητα των μυών, μια διαταραχή ελέγχου των μυών που χαρακτηρίζεται από μυϊκή δυσκαμψία. Το άκρο πόδι παραμένει σε λυγισμένη θέση προκαλώντας πλατυποδία και κάμψη των γονάτων.

Η χειρουργική επιμήκυνση του Αχίλλειου τένοντα πραγματοποιείται για να βελτιώσει την ορθοστασία, τη βάδιση και τη χρήση υποδημάτων. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη διόρθωση της σπαστικότητας των μυών.

Η επιμήκυνση του Αχίλλειου τένοντα πραγματοποιείται σε πρηνή θέση, υπό γενική ή περιοχική αναισθησία. Υπάρχουν τρεις κύριες χειρουργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη επιμήκυνση του Αχίλλειου τένοντα. Η πρώτη είναι η διαδερμική μέθοδος. Σε αυτή την επέμβαση, γίνονται μικρές τομές στον τένοντα μέσω του δέρματος χρησιμοποιώντας μικρές «μαχαιριές». Οι κομμένες περιοχές απομακρύνονται επιμηκύνοντας τον τένοντα. Η δεύτερη μέθοδος περιλαμβάνει εκτομή του γαστροκνήμιου. Η επέμβαση αυτή στοχεύει μόνο τον γαστροκνήμιο μυ και βοηθά στη χαλάρωση των μυϊκών ινών που είναι προσαρτημένες στον Αχίλλειο τένοντα. Χρησιμοποιείται μόνο για ήπιες περιπτώσεις. Η τρίτη μέθοδος είναι γνωστή ως πλαστική «Ζ» και είναι η πιο συνηθισμένη. Πραγματοποιείται μια τομή σχήματος Ζ στον τένοντα, τεντώνεται σε ένα συγκεκριμένο μήκος και στη συνέχεια ο τένοντας επανενώνεται. Αυτή η μέθοδος προσφέρει τον μεγαλύτερο έλεγχο της επιμήκυνσης του τένοντα.

Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 15 ημέρες. Μετεγχειρητικά, τοποθετείται κνημοποδικός νάρθηκας σε ιπποποδία για 6 εβδομάδες προκειμένου να επιτευχθεί επούλωση του τένοντα.