Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

  Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες πιεστικές νευροπάθειες. Παρατηρείται όταν το νεύρο που διασχίζει το μπροστινό μέρος του καρπού (μέσο νεύρο) παγιδεύεται προκαλώντας πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα και αδυναμία στο χέρι και τα δάχτυλα. Αναλυτικότερα, στον καρπό, το μέσο νεύρο διέρχεται μέσα από τον καρπιαίο σωλήνα, ένα στενό κανάλι στον καρπό εντός του οποίου φέρονται οι καμπτήρες τένοντες του χεριού. Σε περίπτωση που αυτοί οι τένοντες είναι πρησμένοι, το μέσο νεύρο συμπιέζεται και παγιδεύεται, προκαλώντας πόνο και μούδιασμα στον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο δάκτυλο. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι τα συμπτώματα εντείνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προχωρημένα στάδια παρατηρείται και ατροφία των μυών του θέναρος. Εν κατακλείδι, η διάγνωση επιβεβαιώνεται με τη χρήση ηλεκτρομυογραφήματος που επιβεβαιώνει την πιεστική νευροπάθεια του μέσου νεύρου.

  Που παρατηρείται περισσότερο το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα;

  Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ενδέχεται να επηρεάσει ως και το 10% του πληθυσμού. Είναι χρήσιμο να τονιστεί επίσης ότι η συχνότερη ηλικία είναι τα 30 – 60 έτη, ενώ οι γυναίκες προσβάλλονται ως και 5 φορές περισσότερο από τους άνδρες. Επιπλέον, στους προδιαθεσικούς παράγοντες περιλαμβάνονται:

  • Η παχυσαρκία
  • Η κύηση, ο υποθυρεοειδισμός
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα
  • Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • Το κάπνισμα
  • Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού σε κάμψη (τέννις, ποδηλασία, χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου).

  Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί να εμφανιστεί και οξέως, μετά από κάταγμα της περιφερικής κερκίδας. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.

  Πώς θεραπεύεται;

  Συντηρητική θεραπεία

  Η αρχική συντηρητική θεραπεία του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα περιλαμβάνει τη χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, τη χρήση νυκτερινού πηχεοκαρπικού νάρθηκα, τη φυσικοθεραπεία και την ένεση στεροειδών.

  Χειρουργική Επέμβαση

  Εάν η συντηρητική θεραπεία για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα δεν είναι επιτυχής, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα. Η επέμβαση αυτή γίνεται υπό τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιείται μικρή τομή, περίπου 3 cm, στην παλαμιαία επιφάνεια της πηχεοκαρπικής. Στη συνέχεια, κόβεται ο εγκάρσιος σύνδεσμος που σχηματίζει την οροφή του καρπιαίου σωλήνα, ανακουφίζοντας την πίεση στο μέσο νεύρο. Η τομή κλείνεται με ράμματα και γίνεται επίδεση της πηχεοκαρπικής με ελαστικούς επιδέσμους. Ας σημειωθεί ακόμη ότι, η επέμβαση μπορεί να γίνει και ενδοσκοπικά – εισάγοντας μια μικροσκοπική κάμερα στον καρπιαίο σωλήνα και να κοπεί ο εγκάρσιος σύνδεσμος με ειδικά εργαλεία.

  Η χειρουργική απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα είναι χειρουργείο ημέρας, οπότε οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι, 1 – 2 ώρες μετά το χειρουργείο. Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, στις 2 εβδομάδες μετά το χειρουργείο, ξεκινούν οι ασκήσεις και η φυσικοθεραπεία, για την ανάκτηση της κίνησης του καρπού. Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιστρέφουν στις καθημερινές δραστηριότητες 2 – 3 εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα. Η πρότερη μυϊκή ισχύς του καρπού αποκαθίσταται στους 3 μήνες μετά το χειρουργείο.

  Συνοψίζοντας μπορούμε να επισημάνουμε ότι στις επιπλοκές της επέμβασης περιλαμβάνονται η μετεγχειρητική φλεγμονή, οι αιμωδίες των δακτύλων, η ευαισθησία της περιοχής της χειρουργικής τομής.

   

  Ο ορθοπαιδικός χειρούργος, Δρ. Αντώνιος Πέττας, ήταν υπεύθυνος για τα χειρουργεία του άκρου ποδός και ποδοκνημικής στο Νοσοκομείο Norrtälje Στοκχόλμης. Έχει πολυετή εμπειρία, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας επεμβάσεων. Επικοινωνήστε μαζί του για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία.

  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Παχυσαρκία
  • Κύηση
  • Κάπνισμα
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • Επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού
  • Ρευματοειδής αρθρίτιδα

   

  Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι ο έντονος πόνος, το μούδιασμα, το μυρμήγκιασμα και η αδυναμία στα δάκτυλα. Σε προχωρημένο στάδιο μπορεί να προκαλέσει και ατροφία των μυών.

   

  Ο Ορθοπαιδικός θα πραγματοποιήσει την απαιτούμενη κλινική εξέταση και θα ζητήσει από τον ασθενή να προβεί στη λήψη απεικονιστικών εξετάσεων π.χ. ακτινογραφία, ηλεκτρομυογράφημα.

  Σε αρχικό στάδιο, η μέθοδος αντιμετώπισης είναι συντηρητική μέσω αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, φυσικοθεραπειών, χρήση νυκτερινού νάρθηκα ή/και ενέσεων στεροειδών. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, τότε συνιστάται χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία πραγματοποιείται η χειρουργική απελευθέρωση του καρπιαίου σωλήνα.

  Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του την ίδια κιόλας ημέρα. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 2 εβδομάδες και πλέον μπορούν να ξεκινήσουν οι φυσικοθεραπείες που συμβάλουν στην ανάκτηση της κίνησης. Η μυϊκή ισχύς επανέρχεται πλήρως μετά από 3 μήνες.

   

  Στοιχεία επικοινωνίας για κλείσιμο ραντεβού με τον ιατρόΣτοιχεία επικοινωνίας για κλείσιμο ραντεβού με τον ιατρό