Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

  Η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί την οριστική θεραπεία για την προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Η επέμβαση αυτή συνιστάται συνήθως σε ηλικιωμένους ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος και οι συντηρητικές μέθοδοι θεραπείας έχουν αποτύχει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη ολική αρθροπλαστική γόνατος πραγματοποιήθηκε το 1968. Από τότε, οι βελτιώσεις στα χειρουργικά υλικά και τις τεχνικές έχουν αυξήσει σημαντικά την αποτελεσματικότητά της. Κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης, χρησιμοποιούνται πλαστικά και μεταλλικά ένθετα για την αντικατάσταση των οστών και του χόνδρου σε όλα τα τμήματα του γόνατος. Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των ολικών αρθροπλαστικών γόνατος λειτουργεί για περισσότερα από 15 χρόνια και πάνω από το 80% έχει διάρκεια ζωής μεγαλύτερη από 20 χρόνια. Παράλληλα, σε ποσοστά άνω του 90%, οι ασθενείς μετά από ολική αρθροπλαστική γόνατος παρουσιάζουν:

  • Σημαντική μείωση του πόνου στο γόνατο
  • Σημαντική βελτίωση στην ικανότητα να εκτελούν κοινές δραστηριότητες καθημερινής ζωής.

  Πώς πραγματοποιείται η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

  Μια συνηθισμένη ολική αρθροπλαστική γόνατος διαρκεί περίπου δύο ώρες. Συνήθως γίνεται με ραχιαία αναισθησία. Στη συνέχεια πραγματοποιείται τομή περίπου 10 cm στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς παραμένουν για 1-2 ημέρες στο νοσοκομείο. Με τη χρήση επεμβάσεων ελάχιστης επεμβατικότητας και σύγχρονων αναλγητικών μεθόδων, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Επομένως, οι ασθενείς κινητοποιούνται με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή λίγες ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Ακολούθως, η κοπή των ραμμάτων γίνεται 15 ημέρες μετά το χειρουργείο. Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς περπατούν με τη βοήθεια βακτηριών μασχάλης ή περιπατητήρα τύπου «Π».

  Μετεγχειρητικά θα πρέπει να λαμβάνεται αντιπηκτική αγωγή για ένα μήνα. Ανάλογα με τον τύπο εργασίας, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους εντός 6 εβδομάδων. Επιπροσθέτως, η οδήγηση είναι εφικτή στις 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Είναι σημαντικό να τονιστεί επίσης ότι οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία, μέσα σε λίγους μήνες.

  Ενδεχόμενες επιπλοκές της επέμβασης

  Όπως και σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκύψουν επιπλοκές έτσι και στην περίπτωση της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος οι επιπλοκές υπάρχουν ως ενδεχόμενο. Πιο συχνά παρατηρούνται οι εξής επιπλοκές:

  • Φλεγμονή του χειρουργικού τραύματος, εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση
  • Δυσκαμψία
  • Υπαισθησία στην περιοχή του γόνατο
  • Χαλάρωση των μοσχευμάτων.

  Λίγα λόγια για την οστεοαρθρίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται σε αρχικά στάδια

  Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συνηθισμένη ασθένεια των αρθρώσεων παγκοσμίως, με το γόνατο να είναι η συχνότερα προσβεβλημένη άρθρωση. Με την πάροδο του χρόνου, οι επιφάνειες στην άρθρωση του γόνατος μπορούν να υποστούν φθορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το γόνατο να γίνεται επώδυνο, οιδηματώδες και δύσκαμπτο. Ενίοτε, ο πόνος γίνεται τόσο έντονος που ξυπνάει τον ασθενή τη νύχτα και περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Η οστεοαρθρίτιδα επηρεάζει κυρίως άτομα άνω των 45 ετών και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και απώλεια λειτουργίας. Η αρχική θεραπεία είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, την απώλεια βάρους, τη φυσικοθεραπεία και τις ενδαρθρικές ενέσεις κορτιζόνης και υαλουρονικού οξέος.

   

  Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις τόσο για τη διαδικασία της επέμβασης όσο και για την αποθεραπεία του ασθενούς. Ο ορθοπαιδικός χειρούργος, Δρ. Αντώνιος Πέττας, έχει πολυετή εμπειρία, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας επεμβάσεων. Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο με την εμπειρία ασθενούς στην συγκεκριμένη πάθηση και επικοινωνήστε μαζί του για ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας και αποκατάστασης.

  Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, πραγματοποιείται μια τομή περίπου 10 cm, όπου εισάγονται ειδικά εργαλεία τα οποία θα προετοιμάσουν την περιοχή για να τοποθετηθούν οι προθέσεις. Οι κατεστραμμένες επιφάνειες θα αφαιρεθούν μαζί με μια ποσότητα υποκείμενου οστού. Στο τέλος, τοποθετούνται τα μεταλλικά προθέματα, τα οποία αναδημιουργούν την επιφάνεια της άρθρωσης.

   

  Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και στην αρθροπλαστική μπορεί να προκύψουν ορισμένες επιπλοκές όπως είναι οι εξής:

  • Δυσκαμψία
  • Παρουσία φλεγμονής
  • Χαλάρωση μοσχευμάτων

   

  Μετά από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος, ο ασθενής θα παραμείνει στο νοσοκομείο περίπου 2 ημέρες. Για την άμεση αποκατάστασή του, πολλές φορές συνιστάται ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπειών και η χρήση βακτηρίων. Με το πέρας των 15 ημερών θα αφαιρεθούν τα ράμματα στην περιοχή. Επίσης, μπορεί να ληφθεί και αντιβιοτική αγωγή για έναν μήνα περίπου.

   

  Οι ολικές αρθροπλαστικές γόνατος διαθέτουν πληθώρα πλεονεκτημάτων:

  • Ταχεία ανάρρωση
  • Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
  • Άψογο αισθητικό αποτέλεσμα
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος
  • Μικρότερη διάρκεια νοσηλείας