Κάταγμα Pilon

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι το κάταγμα Pilon;

  Το κάταγμα Pilon είναι ένας συγκεκριμένος τύπος κατάγματος της άρθρωσης της ποδοκνημικής. Αναλυτικότερα, πρόκειται για ενδαρθρικό κάταγμα του περιφερικού άκρου της κνήμης. Στις περισσότερες περιπτώσεις συμβαίνει από τραυματισμό υψηλής ενέργειας, όπως πτώση από ύψος ή τροχαίο ατύχημα και συχνά είναι συντριπτικό.

  Λίγα λόγια για την άρθρωση ποδοκνημικής

  Η άρθρωση της ποδοκνημικής αποτελείται από τον αστράγαλο, ο οποίος αρθρώνεται με την αρθρική επιφάνεια της κνήμης και το κάτω πέρας της περόνης (έξω σφυρό). Από την άλλη, η κνήμη και η περόνη συνδέονται κατά τη συνδέσμωση, μια πολύ ισχυρή ινώδης δομή αποτελούμενη από:

  • Τον πρόσθιο κάτω κνημοπερονιαίο σύνδεσμο
  • Τον οπίσθιο κάτω κνημοπερονιαίο σύνδεσμο
  • Το μεσόστεο υμένα

  Κάταγμα Pilon και συμπτώματα

  Το κάταγμα Pilon συνοδεύεται συχνά από κάταγμα της περόνης. Πιο συγκεκριμένα, η υψηλή ενέργεια του κατάγματος προκαλεί σοβαρό τραυματισμό στα μαλακά μόρια γύρω από την ποδοκνημική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα κατάγματα αυτά είναι συνήθως ανοικτά, ενώ παράλληλα μπορούν να συνδυαστούν με τραυματισμούς σε άλλα οστά, κοιλιά ή κεφαλή.

  Κλινικά, οι ασθενείς παρουσιάζουν πόνο στην ποδοκνημική και αδυναμία φόρτισης μετά από κάκωση. Συχνά παρουσιάζονται στο δέρμα συμπτώματα όπως οίδημα, αιμάτωμα και φυσαλίδες εξαιτίας του οιδήματος. Επιπλέον, η μεγάλη παραμόρφωση της ποδοκνημικής ενδέχεται να συνοδεύεται από νευραγγειακές βλάβες ή από ανοιχτά κατάγματα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, θα πρέπει πάντα να ελέγχεται προσεκτικά η ακεραιότητα του δέρματος.

  Ποια είναι η διαδικασία της διάγνωσης;

  Σε όλες τις ύποπτες περιπτώσεις, θα πρέπει να γίνεται μια απλή ακτινογραφία ποδοκνημικής τόσο προσθιοοπίσθια όσο και πλάγια. Χρειάζεται να σημειωθεί ότι λόγω της ενδαρθρικής φύσης του κατάγματος, χρειάζεται πάντα αξονική τομογραφία ποδοκνημικής. Η συγκεκριμένη αξονική τομογραφία είναι εξαιρετικά χρήσιμη και για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό. Επιπροσθέτως, λόγω της υψηλής ενέργειας του κατάγματος, θα πρέπει να αξιολογηθούν και οι τυχόν συνυπάρχουσες κακώσεις.

  Πώς θεραπεύεται;

  Συντηρητική θεραπεία

  Η συντηρητική αντιμετώπιση με μητοκνημοποδικό γύψο για 6 εβδομάδες εφαρμόζεται σε απαρεκτόπιστα κατάγματα και σε ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, αυτοί οι τραυματισμοί συχνά απαιτούν χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της ευθυγράμμισης και την παροχή σταθερότητας για καλύτερη επούλωση.

  Χειρουργική επέμβαση

  Η χειρουργική αντιμετώπιση του κατάγματος Pilon γίνεται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, τοποθετείται εξωτερική οστεοσύνθεση, για την προσωρινή σταθεροποίηση και την αντιμετώπιση του οιδήματος και των φυσαλίδων του δέρματος. Στη συνέχεια, μόλις υποχωρήσουν το οίδημα και οι φυσαλίδες, συνήθως σε διάστημα 2 εβδομάδων πραγματοποιείται η οριστική χειρουργική επέμβαση. Ας σημειωθεί ακόμη ότι η επέμβαση περιλαμβάνει την ανοιχτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση, ώστε να επιτευχθεί σταθεροποίηση της ποδοκνημικής.

  Μια άλλη επιλογή, εφόσον δεν υπάρχει ενδαρθρική συντριβή, είναι και η ενδομυελική ήλωση με διαδερμική τοποθέτηση βιδών. Σε περίπτωση ανοικτών καταγμάτων και βαριάς κάκωσης των μαλακών μορίων, η εξωτερική οστεοσύνθεση μπορεί να είναι και η οριστική θεραπεία.

  Πιθανές επιπλοκές μετά από κάταγμα Pilon

  Η βαρύτητα αυτών των τύπων καταγμάτων οδηγεί σε υψηλότερο ποσοστό επιπλοκών. Η κύρια επιπλοκή μετά από κάταγμα Pilon είναι ο κίνδυνος μετατραυματικής αρθρίτιδας. Ωστόσο, αυτό αποτελεί σπάνιο φαινόμενο σε περιπτώσεις με κατάλληλη ανάταξη και οστεοσύνθεση.

  Παράλληλα, οι επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης περιλαμβάνουν:

  • Τη λοίμωξη του τραύματος
  • Την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση
  • Τη νευροαγγειακή βλάβη
  • Το σύνδρομο διαμερίσματος
  • Την ψευδάρθρωση και την αστοχία των υλικών

   

  Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα κατάγματα Pilon κλείστε το ραντεβού σας με τον ορθοπαιδικό χειρούργο, Δρ. Αντώνιος Πέττας. Ο ιατρός έχει πολυετή εμπειρία, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας επεμβάσεων και εξειδικεύεται στα χειρουργεία του άκρου ποδός και ποδοκνημικής.

  Στοιχεία επικοινωνίας για κλείσιμο ραντεβού με τον ιατρό

  Στοιχεία επικοινωνίας για κλείσιμο ραντεβού με τον ιατρό

  • Πόνος στην κνήμη του ποδιού
  • Οίδημα, αιμάτωμα και φυσαλίδες στο δέρμα
  • Παραμόρφωση κνήμης του ποδιού
  • Νευραγγειακές βλάβες ή ανοιχτά κατάγματα

   

  Μέσω απλής ακτινογραφίας και αξονικής τομογραφίας της κνήμης του ποδιού.

  Με συντηρητική θεραπεία όπου τοποθετείται μητοκνημοποδικός γύψος για 6 εβδομάδες ή με χειρουργική επέμβαση.

  • Μετατραυματική αρθρίτιδα
  • Λοίμωξη του τραύματος
  • Φλεβοθρόμβωση
  • Νευροαγγειακή βλάβη
  • Ψευδάρθρωση
  • Σύνδρομο διαμερίσματος