Αστάθεια Ποδοκνημικής και Αρθροσκοπική Επέμβαση Brostrom

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η αστάθεια ποδοκνημικής;

  Η αστάθεια ποδοκνημικής είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από χαλάρωση της εξωτερικής πλευράς της ποδοκνημικής άρθρωσης. Συνήθως, προκαλείται από διαστρέμματα που δεν επουλώθηκαν σωστά. Βέβαια, σε περίπτωση που δε γίνει σωστή αντιμετώπιση, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη.

  Τι είναι η αρθροσκοπική επέμβαση Brostrom;

  Με την πρόοδο της ιατρικής, βρέθηκαν αποτελεσματικοί τρόποι για την αστάθεια της ποδοκνημικής. Σύμφωνα με έρευνες, οι αρθροσκοπικές τεχνικές είναι απλές και ασφαλείς για την ανακατασκευή του έξω πλαγίου συνδέσμου. Σε αυτές συγκαταλέγεται και η αρθροσκοπική επέμβαση Brostrom.

  Η αρθροσκοπική επέμβαση Brostrom πρόκειται για διαδικασία που βοηθάει στην επιδιόρθωση των συνδέσμων στο πλευρικό ή στο εξωτερικό του αστραγάλου. Έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να αντιμετωπίσει την αστάθεια του αστραγάλου. Αυτό το πετυχαίνει, επιδιορθώνοντας ή σφίγγοντας τον πρόσθιο ταυροϊνωτό σύνδεσμο.

  Ποια σημάδια υποδηλώνουν την ανάγκη αρθροσκοπικής επέμβασης Brostrom;

  Η αρθροσκοπική επέμβαση Brostrom απευθύνεται στις εξής περιπτώσεις:

  • Κακή λειτουργία της άρθρωσης
  • Αστάθεια της άρθρωσης
  • Πόνος
  • Δυσκαμψία
  • Οίδημα
  • Πρήξιμο

  Αρθροσκοπική Επέμβαση Brostrom: Ποιοι οι κίνδυνοι της;

  Η συγκεκριμένη επέμβαση είναι ασφαλής και με τη βοήθεια του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρούργου, δε θα υπάρξει κίνδυνος επιπλοκών. Βέβαια, αν και σπάνια, μπορούν να προκύψουν οι εξής:

  • Λοίμωξη
  • Προβλήματα επούλωσης πληγών
  • Θρόμβοι αίματος
  • Δυσκαμψία της ποδοκνημικής
  • Παροδική νευραπραξία του περονιαίου νεύρου
  • Πνευμονική εμβολή

  Ποια είναι η προετοιμασία της αρθροσκοπικής επέμβασης Brostrom;

  Στο 20% των περιπτώσεων, η συντηρητική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική και για αυτό συνιστάται η συγκεκριμένη επέμβαση. Όσον αφορά την προετοιμασία, ο γιατρός θα προβεί σε φυσική εξέταση του ασθενούς, προκειμένου να προσδιορίσει τη χαλαρότητα της περιοχής. Μετέπειτα, ο ασθενής θα προβεί σε μια σειρά απεικονιστικών και μη εξετάσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν:

  • Ακτινογραφία
  • Μαγνητική τομογραφία
  • Εξετάσεις αίματος

  Επίσης, ο ασθενής δεν πρέπει να καταναλώσει τρόφιμα ή νερό επτά ώρες πριν την επέμβαση. Πάντως, συνιστάται να νοικιάσει ή να δανειστεί πατερίτσες ή περιπατητές, πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Τέλος, θα χρειαστεί να βρεθεί ένα άτομο για να τον βοηθάει στο σπίτι.

  Πώς πραγματοποιείται η αρθροσκοπική επέμβαση Brostrom;

  Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται υπό γενική ή / και περιοχική αναισθησία. Μέσω μικρών αρθροσκοπικών πυλών, μήκους μερικών χιλιοστών, αποκτάται πρόσβαση στο εσωτερικό της ποδοκνημικής. Έτσι, ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρούργος θα χρησιμοποιήσει το αρθροσκόπιο και τα ειδικά εργαλεία, προκειμένου να επιδιορθώσει το πρόβλημα. Τέλος, η αποκατάσταση του συνδέσμου γίνεται μέσω αγκυρών, ραμμάτων και ειδικών αρθροσκοπικών κόμπων.

  Τι γίνεται μετά το χειρουργείο;

  Για λόγους αποφυγής επιπλοκών, ο ασθενής θα χρειαστεί να μείνει κάποιες μέρες στο νοσοκομείο. Επίσης, θα φορέσει κνημοποδικό νάρθηκα με την ποδοκνημική σε ουδέτερη θέση, για την φόρτιση του πάσχοντος κάτω άκρου. Σημαντικές είναι οι αντιπηκτικές ενέσεις για την πρόληψη της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης. Επιπροσθέτως, αφού περάσουν 15 μέρες, θα αφαιρεθούν τα ράμματα. Πάντως, η χρήση βακτηριών είναι απαραίτητη.

  Επιπλέον, μετά από έναν μήνα αφαιρείται ο νάρθηκας και θα ξεκινήσουν τα μαθήματα φυσικοθεραπείας για αποκατάσταση. Τέλος, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σταδιακά στην καθημερινότητά του, ενώ στις αθλητικές δραστηριότητες μετά από 3 – 4 μήνες.

  Ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρούργος, Δρ. Αντώνιος Πέττας, έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα της Ορθοπεδικής Χειρουργικής και Τραυματολογίας. Παράλληλα, είναι και μέλος του Σουηδικού Συλλόγου Ορθοπεδικών Άκρου ποδός και Ποδοκνημικής. Επικοινωνήστε μαζί του για μια έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.