Αρθροπλαστική Ποδοκνημικής

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η αρθροπλαστική ποδοκνημικής και σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται;

  Η αρθροπλαστική ποδοκνημικής είναι μια χειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της σοβαρής αρθρίτιδας της ποδοκνημικής, εναλλακτικά της αρθρόδεσης. Η αρθρίτιδα της ποδοκνημικής ενδέχεται είτε να είναι πρωτοπαθής και να οφείλεται σε φυσιολογική φθορά λόγω γήρανσης είτε δευτεροπαθής μετά από τραυματισμό όπως κάταγμα ή εξάρθρημα της ποδοκνημικής. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η αρθρίτιδα οδηγεί σε απώλεια του χόνδρου των αρθρικών επιφανειών, πόνο ή ακόμα και παραμόρφωση.

  Αρθροπλαστική ποδοκνημικής: Ποιος είναι ο στόχος της;

  Στην ολική αρθροπλαστική ποδοκνημικής, η άρθρωση της ποδοκνημικής αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα τεχνητό εμφύτευμα από μέταλλο και πλαστικό. Ο στόχος της επέμβασης είναι να παρέχει ανακούφιση από τον πόνο διατηρώντας παράλληλα την κίνηση της ποδοκνημικής και την καλύτερη λειτουργία της άρθρωσης κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Η επέμβαση χρησιμοποιείται όταν έχουν αποτύχει όλα τα άλλα μέτρα συντηρητικής θεραπείας της αρθρίτιδας της ποδοκνημικής. Σε αυτή την περίπτωση συμπεριλαμβάνονται τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, οι κηδεμόνες, οι φυσικοθεραπείες, η τροποποίηση των δραστηριοτήτων και οι ενδαρθρικές ενέσεις.

  Σε ποιες περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται;

  Η αρθροπλαστική της ποδοκνημικής δεν συνιστάται σε περιπτώσεις σοβαρής παραμόρφωσης, οστεονέκρωσης του αστραγάλου ή σε περίπτωση σοβαρής οστεοπόρωσης που το οστό είναι πολύ μαλακό για να στηριχθεί η άρθρωση. Άλλες αντενδείξεις είναι το ιστορικό εν τω βάθει λοιμώξεων της ποδοκνημικής, οι διαταραχές της αισθητικότητας, η δυσλειτουργία των μυών των ποδιών, η αρθροπάθεια Charcot και η κακή αιματική ροή στην περιοχή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αρθρόδεση της ποδοκνημικής μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για την ανακούφιση του πόνου.

  Πως πραγματοποιείται η επέμβαση;

  Η αρθροπλαστική της ποδοκνημικής πραγματοποιείται είτε υπό γενική είτε υπό περιοχική αναισθησία. Μέσω δερματικών τομών, αφαιρούνται τα οστά και τοποθετούνται τα μεταλλικά και πλαστικά εμφυτεύματα που αναδημιουργούν την άρθρωση της ποδοκνημικής. Μετά την εγχείρηση κρίνεται απαραίτητο να εφαρμοστεί κνημοποδικός νάρθηκας και η νοσηλεία του ασθενή θα διαρκέσει μερικές ημέρες.

  Μετεγχειρητική πορεία

  Η αποκατάσταση μετά από αρθροπλαστική ποδοκνημικής απαιτεί μια περίοδο εβδομάδων. Στην περίοδο αυτή θα εφαρμοστεί κνημοποδικός νάρθηκας και το σκέλος δεν θα πρέπει να επιβαρύνεται προκειμένου να μπορέσουν τα εμφυτεύματα να σταθεροποιηθούν. Επίσης, η αυστηρή ανύψωση του σκέλους για πολλές ημέρες μετά την επέμβαση θεωρείται απαραίτητη για τον έλεγχο του οιδήματος και τη βελτίωση της επούλωσης των τραυμάτων. Αφού ολοκληρωθούν 15 ημέρες από το χειρουργείο αφαιρούνται τα ράμματα. Στην συνέχεια αφού επουλωθούν τα χειρουργικά τραύματα, οι ασθενείς μπορούν να αρχίσουν να κάνουν ήπιες δραστηριότητες εύρους κίνησης χωρίς φόρτιση. Αξίζει να σημειωθεί πως η σταδιακή φόρτιση του χειρουργημένου άκρου αρχίζει συνήθως μερικές εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό εξαρτάται και από το αν θα δείξουν καλή επούλωση οι ακτινογραφίες.

  Η διάρκεια ζωής της ολικής αρθροπλαστικής ποδοκνημικής στο 70 – 90% των περιπτώσεων είναι 10 έτη.  Το προεγχειρητικό εύρος κίνησης της άρθρωσης είναι ο ισχυρότερος προγνωστικός παράγοντας επιτυχίας της αρθροπλαστικής. Στις επιπλοκές της αρθροπλαστικής ποδοκνημικής περιλαμβάνονται η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, η νευραγγειακή βλάβη, το περιπροθετικό κάταγμα, οι επιφανειακές ή εν τω βάθει λοιμώξεις και η χαλάρωση των εμφυτευμάτων. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η συχνότητα αυτών των επιπλοκών είναι αυξημένη σε ασθενείς που καπνίζουν, σε διαβητικούς και σε πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

  Η πορεία της ολικής αρθροπλαστικής της ποδοκνημικής με την πάροδο του χρόνου

  Η αρθρόδεση της ποδοκνημικής θεωρούταν ως η θεραπεία εκλογής για τη συμπτωματική αρθρίτιδα τελικού σταδίου. Έπειτα όμως από πρόσφατες βελτιώσεις στο σχεδιασμό και τα εμφυτεύματα της αρθροπλαστικής αυξήθηκε το ενδιαφέρον για την ολική αρθροπλαστική της ποδοκνημικής.

  Ενδεχομένως, τα συστήματα αρθροπλαστικής πρώτης γενιάς είχαν υψηλά ποσοστά αστοχίας λόγω των τεχνικών του τσιμέντου ή σχεδιαστικών ελαττωμάτων. Σε αντίθεση με τις νεότερες γενιές αρθροπλαστικών ποδοκνημικής οι οποίες έχουν εισαγάγει βελτιωμένες ανατομικές και χειρουργικές τεχνικές. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πολλά υποσχόμενα, με βελτιωμένα λειτουργικά αποτελέσματα σε σχέση με την αρθρόδεση της ποδοκνημικής. Ωστόσο, τα ποσοστά επιπλοκών εξακολουθούν να είναι σημαντικά και η επέμβαση πρέπει να περιορίζεται σε κατάλληλα ενδεικνυόμενους ασθενείς.

   

  Ο ορθοπαιδικός χειρούργος, Δρ. Αντώνιος Πέττας, ήταν υπεύθυνος για τα χειρουργεία του άκρου ποδός και ποδοκνημικής στο Νοσοκομείο Norrtälje Στοκχόλμης. Έχει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση ακόμα και των πιο απαιτητικών περιπτώσεων. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του για οποιαδήποτε πληροφορία χρειάζεστε σε σχέση με την επέμβαση.