Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Τι είναι η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος;

  Ενώ οι ολικές αρθροπλαστικές γόνατος είναι πιο συχνές, το 8 – 10% των ασθενών με χρόνιο πόνο στο γόνατο δικαιούνται μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική. Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος είναι χειρουργική επιλογή για ασθενείς με εντοπισμένη βλάβη σε ένα διαμέρισμα (τμήμα) της άρθρωσης του γόνατος. Αυτή η χειρουργική επέμβαση αντικαθιστά ένα φθαρμένο τμήμα του γόνατος, αφήνοντας ανέπαφες τις υγιείς περιοχές.

  Πώς πραγματοποιείται η μονοδιαμερισματική αρθροπλατική γόνατος και ποια η διαφορά της με μια ολική αρθροπλαστική;

  Εκτελείται συνήθως στο εσωτερικό τμήμα (έσω διαμέρισμα) του γόνατος. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτελείται στο εξωτερικό τμήμα (έξω διαμέρισμα). Η επέμβαση αυτή είναι πιο συντηρητική από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος, περιλαμβάνοντας μικρότερες τομές, ταχύτερη ανάκαμψη και πιθανώς βελτιωμένο μακροπρόθεσμο εύρος κίνησης από την τυπική ολική αρθροπλαστική γόνατος. Μετά την επέμβαση ο ασθενής έχει πιο φυσική αίσθηση του γόνατος. Ωστόσο, στο μέλλον, μπορεί να χρειαστεί μετατροπή σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

  Οι μονοδιαμερισματικές αρθροπλαστικές γόνατος πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τα τελευταία 25 χρόνια ο σχεδιασμός των εμφυτευμάτων και η χειρουργική τεχνική έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Έτσι, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική είναι μια πολύ επιτυχημένη επέμβαση για την μεμονωμένη αρθρίτιδα ενός διαμερίσματος του γόνατος.

  Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος;

  Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γίνεται με μια μικρότερη τομή, ο όγκος του οστού που αφαιρείται είναι μικρότερος και επομένως, η επέμβαση δεν είναι τόσο τραυματική για το γόνατο. Με αυτόν τον τρόπο επιταχύνεται η αποκατάσταση των ασθενών και η επιστροφή τους στις καθημερινές δραστηριότητες.

  Η διάρκεια νοσηλείας είναι μικρότερη, ενώ σπάνια απαιτείται μετάγγιση αίματος. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αν για κάποιο λόγο δεν επιτύχει ή φθαρεί μετά από χρόνια, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική μπορεί να αναθεωρηθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος, χωρίς μεγάλη δυσκολία.

  Από την άλλη, συγκριτικά με την ολική αρθροπλαστική γόνατος, η τεχνική δεν είναι τόσο αξιόπιστη στην εξάλειψη του πόνου, ενώ τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά όσο στην ολική αρθροπλαστική γόνατος.

  Σε ποιους ασθενείς ενδείκνυται η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος και σε ποιους αντενδείκνυται;

  Ο ιδανικός ασθενής για μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος έχει ηλικία άνω των 50 ετών, πόνο και περιορισμένη κινητικότητα του γόνατος. Επίσης, στην ακτινογραφία του γόνατος παρουσιάζεται μεμονωμένη αρθρίτιδα σε ένα διαμέρισμα του γόνατος.

  Στις αντενδείξεις της μεθόδου περιλαμβάνεται η αρθρίτιδα σε περισσότερα από ένα διαμερίσματα, τα γόνατα με μεγάλη παραμόρφωση σε βλαισότητα ή ραιβότητα, η αστάθεια του γόνατος, η προηγούμενη οστεοτομία και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

  Πληροφορίες για την επέμβαση & Μετεγχειρητική αποκατάσταση

  Η επέμβαση διαρκεί περίπου δύο ώρες. Συνήθως γίνεται με ραχιαία αναισθησία. Πραγματοποιείται τομή περίπου 7 cm στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος.

  Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς παραμένουν για 1 – 2 ημέρες στο νοσοκομείο. Με τη χρήση επεμβάσεων ελάχιστης επεμβατικότητας και σύγχρονων αναλγητικών μεθόδων, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Επιπροσθέτως, το οίδημα που εμφανίζεται στην άρθρωση είναι μικρότερο από την ολική αρθροπλαστική. Οι ασθενείς κινητοποιούνται με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή λίγες ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

  Η κοπή των ραμμάτων γίνεται 15 ημέρες μετά το χειρουργείο. Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς περπατούν με τη βοήθεια βακτηριών μασχάλης ή περιπατητήρα τύπου «Π». Ανάλογα με τον τύπο εργασίας, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους εντός 6 εβδομάδων. Η οδήγηση είναι εφικτή στις 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία μέσα σε λίγους μήνες.

  Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές μετά τη χειρουργική επέμβαση;

  Όπως και σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκύψουν επιπλοκές. Στην περίπτωση της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος, οι πιθανές επιπλοκές  είναι οι κάτωθι:

  • φλεγμονή του χειρουργικού τραύματος
  • εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση
  • δυσκαμψία
  • υπαισθησία στην περιοχή του γόνατος
  • χαλάρωση των μοσχευμάτων

  Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αντώνιος Πέττας διαθέτει πολυετή εμπειρία σε ποικίλα και δύσκολα ορθοπαιδικά περιστατικά. Ο Δρ. Πέττας έχει εξειδικευτεί στη μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος και έχει πραγματοποιήσει πολλές επιτυχείς επεμβάσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.