Μονοδιαμερισματική Αρθροπλαστική Γόνατος

Ενώ οι ολικές αρθροπλαστικές γόνατος είναι πιο συχνές, το 8 – 10% των ασθενών με χρόνιο πόνο στο γόνατο δικαιούνται μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική του γόνατος. Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος είναι χειρουργική επιλογή για ασθενείς με εντοπισμένη βλάβη σε ένα διαμέρισμα (τμήμα) της άρθρωσης του γόνατος. Αυτή η χειρουργική επέμβαση αντικαθιστά ένα φθαρμένο τμήμα του γόνατος αφήνοντας ανέπαφες τις υγιείς περιοχές. Εκτελείται συνήθως στο εσωτερικό τμήμα (έσω διαμέρισμα) του γόνατος, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, εκτελείται στο εξωτερικό τμήμα (έξω διαμέρισμα). Η επέμβαση αυτή είναι πιο συντηρητική από μια ολική αρθροπλαστική γόνατος, περιλαμβάνοντας μικρότερες τομές, ταχύτερη ανάκαμψη και πιθανώς βελτιωμένο μακροπρόθεσμο εύρος κίνησης από την τυπική ολική αρθροπλαστική γόνατος. Ο ασθενής έχει πιο φυσική αίσθηση του γόνατος. Ωστόσο, στο μέλλον, μπορεί να χρειαστεί μετατροπή σε ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Οι μονοδιαμερισματικές αρθροπλαστικές γόνατος πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τα τελευταία 25 χρόνια ο σχεδιασμός των εμφυτευμάτων και η χειρουργική τεχνική έχουν βελτιωθεί σημαντικά καθιστώντας την μια πολύ επιτυχημένη επέμβαση για την μεμονωμένη αρθρίτιδα ενός διαμερίσματος του γόνατος. Η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γίνεται με μια μικρότερη τομή, ο όγκος του οστού που αφαιρείται είναι μικρότερος και επομένως η επέμβαση δεν είναι τόσο τραυματική για το γόνατο επιταχύνοντας την αποκατάσταση των ασθενών. Η διάρκεια νοσηλείας είναι μικρότερη ενώ σπάνια απαιτείται μετάγγιση αίματος. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι αν για κάποιο λόγο δεν επιτύχει ή φθαρεί μετά από χρόνια, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική μπορεί να αναθεωρηθεί σε ολική αρθροπλαστική γόνατος χωρίς μεγάλη δυσκολία. Συγκριτικά με την ολική αρθροπλαστική γόνατος, η τεχνική δεν είναι τόσο αξιόπιστη στην εξάλειψη του πόνου, ενώ τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν είναι τόσο καλά όσο στην ολική αρθροπλαστική γόνατος.

Ο ιδανικός ασθενής για μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος έχει ηλικία άνω των 50 ετών, πόνο και περιορισμένη κινητικότητα του γόνατος και στην ακτινογραφία του γόνατος παρουσιάζεται μεμονωμένη αρθρίτιδα σε ένα διαμέρισμα του γόνατος. Στις αντενδείξεις της μεθόδου περιλαμβάνεται η αρθρίτιδα σε περισσότερα από ένα διαμερίσματα, τα γόνατα με μεγάλη παραμόρφωση σε βλαισότητα ή ραιβότητα, η αστάθεια του γόνατος, η προηγούμενη οστεοτομία και οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, π.χ. η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Η επέμβαση διαρκεί περίπου δύο ώρες. Συνήθως γίνεται με ραχιαία αναισθησία. Πραγματοποιείται τομή περίπου 7 cm στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος. Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς παραμένουν για 1 – 2 ημέρες στο νοσοκομείο. Με τη χρήση επεμβάσεων ελάχιστης επεμβατικότητας και σύγχρονων αναλγητικών μεθόδων, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Οι ασθενείς κινητοποιούνται με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή λίγες ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η κοπή των ραμμάτων γίνεται 15 ημέρες μετά το χειρουργείο. Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς περπατούν με τη βοήθεια βακτηριών μασχάλης ή περιπατητήρα τύπου «Π». Ανάλογα με τον τύπο εργασίας, οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στη δουλειά τους εντός 6 εβδομάδων. Η οδήγηση είναι εφικτή στις 6 εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία, μέσα σε λίγους μήνες.

Όπως και σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκύψουν επιπλοκές: Στην περίπτωση της μονοδιαμερισματικής αρθροπλαστικής γόνατος οι επιπλοκές είναι φλεγμονή του χειρουργικού τραύματος, εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, δυσκαμψία, υπαισθησία στην περιοχή του γόνατος και χαλάρωση των μοσχευμάτων.