Αρθροσκόπηση Γόνατος

Οι περισσότερες αρθροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται ως χειρουργική επέμβαση ημέρας και συνήθως γίνονται με γενική αναισθησία. Η αρθροσκόπηση γόνατος είναι από τις πιο συνηθισμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Εκατομμύρια αρθροσκοπήσεις γόνατος πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Μέσα από 2 – 3 μικρές οπές του δέρματος, γύρω από το γόνατο, μήκους περίπου 5 mm, εισάγεται το αρθροσκόπιο στο γόνατο μαζί με ειδικά χειρουργικά εργαλεία. Το αρθροσκόπιο είναι ένα σύστημα οπτικών ινών που μπορεί να εισαχθεί σε μια άρθρωση (συνήθως το γόνατο, τον ώμο και την ποδοκνημική) για την αξιολόγηση και τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων. Μια κάμερα είναι προσαρτημένη στο αρθροσκόπιο και η εικόνα απεικονίζεται σε μια οθόνη τηλεόρασης. Το αρθροσκόπιο συνδέεται επίσης με μια πηγή φυσιολογικού ορού που ρέει συνεχώς μέσα στο γόνατο. Αυτό επιτρέπει στο αρθροσκόπιο να κάνει ελιγμούς μέσα στο γόνατο και να δίνει μια καλή εικόνα στην οθόνη. Επιτρέπει επίσης να ξεπλένονται από το γόνατο τυχόν συντρίμμια ή φλεγμονώδεις χημικές ουσίες που παράγονται ενδαρθρικά και προκαλούν τον πόνο.

Η αρθροσκόπηση είναι χρήσιμη για την αξιολόγηση και τη θεραπεία των ακόλουθων παθήσεων του γόνατος: Ρήξη μηνίσκων (αρθροσκοπική μηνισκεκτομή ή μηνισκοσυρραφή), ρήξη προσθίου ή οπισθίου χιαστού (αρθροσκοπική συνδεσμοπλαστική), χόνδρινες βλάβες, αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων και διαταραχές της επιγονατιδομηριαίας άρθρωσης. Επίσης χρησιμοποιείται για διαγνωστικούς λόγους και για έκπλυση της άρθρωσης σε περίπτωση λοίμωξης. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της αρθροσκοπικής μηνισκεκτομής είναι άριστα σε ποσοστό άνω του 95%. Τα αντίστοιχα ποσοστά της αρθροσκοπικής συνδεσμοπλαστικής του προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι άνω του 85%. Σε περίπτωση χόνδρινης βλάβης, η αρθροσκόπηση του γόνατος έχει περίπου 65% πιθανότητα βελτίωσης των συμπτωμάτων βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, αλλά μπορεί να απαιτηθεί πιο οριστική χειρουργική επέμβαση στο μέλλον. Γενικά η αρθροσκόπηση γόνατος δεν βελτιώνει την κλινική εικόνα των γονάτων που έχουν εγκατεστημένη οστεοαρθρίτιδα.

Μια συνηθισμένη αρθροσκόπηση γόνατος, αναλόγως της υποκείμενης βλάβης, διαρκεί περίπου μισή ώρα ως δύο ώρες. Συνήθως γίνεται με γενική αναισθησία. Οι μικρές χειρουργικές τομές αφήνονται συνήθως ανοιχτές για να επιτρέψουν την αποστράγγιση του υγρού που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, αλλά μπορεί περιστασιακά να ράβονται. Μετά την επέμβαση, οι ασθενείς παραμένουν για μερικές ώρες ή 1 ημέρα στο νοσοκομείο. Με τη χρήση σύγχρονων αναλγητικών μεθόδων, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος. Οι ασθενείς κινητοποιούνται με τη βοήθεια φυσικοθεραπευτή λίγες ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Η κοπή των ραμμάτων γίνεται 15 ημέρες μετά το χειρουργείο. Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο, οι ασθενείς περπατούν με τη βοήθεια βακτηριών μασχάλης ή περιπατητήρα τύπου «Π». Σε περίπτωση απλής μηνισκεκτομής η κινητοποίηση με πλήρη φόρτιση είναι άμεση. Συνήθως λαμβάνεται αντιπηκτική αγωγή για 15 ημέρες μετά το χειρουργείο. Μετά από αρθροσκοπική μηνισκεκτομή ο χρόνος επανόδου στον αθλητισμό είναι 1 μήνας, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα για την αρθροσκοπική αποκατάσταση του προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι 6 – 9 μήνες.

Οι επιπλοκές της αρθροσκόπησης γόνατος είναι ελάχιστες και περιλαμβάνουν την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, τη νευραγγειακή βλάβη και τη μετεγχειρητική δυσκαμψία.