ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι η τριπλή αρθρόδεση;
Η τριπλή αρθρόδεση άκρου ποδός περιεγράφηκε για πρώτη φορά το 1923 ως συνδυασμένη αρθρόδεση της υπαστραγαλικής, της αστραγαλοσκαφοειδούς και της πτερνοκυβοειδούς άρθρωσης. Ο στόχος της επέμβασης είναι να δημιουργηθεί ένα καλά ευθυγραμμισμένο και σταθερό πόδι σε ασθενείς με αρθριτικές παραμορφώσεις ή προοδευτικές νευρολογικές παθήσεις.
Πότε πρέπει να εφαρμόζεται η τριπλή αρθρόδεση;
Η τριπλή αρθρόδεση πρέπει να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπου:
- ‘Ολα τα συντηρητικά μέτρα έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει
- Μια πιο περιορισμένη χειρουργική επέμβαση δεν θα προσφέρει την κατάλληλη ανακούφιση από τον πόνο και θα μειώσει την παραμόρφωση.
Οι παθήσεις οι οποίες αποτελούν ένδειξη για τριπλή αρθρόδεση είναι:
- Η αρθρίτιδα της υπαστραγαλικής άρθρωσης που συνδυάζεται με αρθρίτιδα της αστραγαλοσκαφοειδούς ή της πτερνοκυβοειδούς άρθρωσης
- Η νόσος Charcot-Marie-Tooth
- Η πολιομυελίτιδα
- Οι κακώσεις περιφερικών νεύρων που προκαλούν σταθερές παραμορφώσεις
- Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
- Οι δύσκαμπτες παραμορφώσεις του άκρου ποδός λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας
- Η μετατραυματική δυσκαμψία ή αστάθεια των συγκεκριμένων αρθρώσεων του άκρου ποδός.
Η τριπλή αρθρόδεση αποτελεί τελική θεραπευτική επιλογή και δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε κλινική κατάσταση. Σε περίπτωση που η κατάσταση αντιμετωπίζεται είτε συντηρητικά είτε με μια λιγότερο εκτεταμένη αρθρόδεση, η τριπλή αρθρόδεση αποφεύγεται.
Τι περιλαμβάνει η διάγνωση;
Προ εγχειρητικά, η λεπτομερής λήψη ιστορικού και η κλινική εξέταση είναι κρίσιμης σημασίας για τη σωστή διάγνωση και την λήψη της σωστής απόφασης για τη χειρουργική επέμβαση. Το άκρο πόδι του ασθενούς θα πρέπει να αξιολογείται τόσο σε όρθια όσο και σε καθιστή θέση για να ελέγχεται η σταθερότητα και το εύρος κίνησης των αρθρώσεων. Επίσης, η παρατήρηση του τύπου βάδισης του ασθενούς αποτελεί ένδειξη η οποία επιτρέπει στον χειρουργό να παρατηρήσει λειτουργικές διαταραχές που προκαλούν συμπτώματα. Στη συνέχεια, θα πρέπει να αξιολογούνται οι ακτινογραφίες του άκρου ποδός και της ποδοκνημικής. Τέλος, κρίνεται αναγκαίο να συζητάτε το αναμενόμενο αποτέλεσμα της επέμβασης με τον ασθενή, έτσι ώστε να προσδιοριστεί ένας ρεαλιστικός στόχος. Ο ασθενής πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένος για τον χρόνο ανάρρωσης μετά την επέμβαση καθώς ακόμη και με βέλτιστο αποτέλεσμα, θα είναι μακρύς και απαιτητικός.
Πως πραγματοποιείται η επέμβαση;
Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική ή με περιοχική αναισθησία, με τη χρήση ίσχαιμου περίδεσης στον γαστροκνήμιο. Η προσπέλαση με 2 τομές χρησιμοποιείται συχνότερα. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικές προσπελάσεις με μια τομή, αλλά δεν προσδίδουν τον ίδιο βαθμό έκθεσης. Με ειδικά εργαλεία αφαιρείται ο αρθρικός χόνδρος και το υποχόνδριο οστό από τις τρεις αρθρώσεις. Αφού, το πόδι φέρεται στην επιθυμητή θέση, η αρθρόδεση σταθεροποιείται με χρήση βιδών, πλακών ή εξωτερικής οστεοσύνθεσης. Συχνή είναι και η χρήση οστικών μοσχευμάτων για την επίτευξη της αρθρόδεσης.
Μετεγχειρητική Πορεία
Μετεγχειρητικά, τοποθετείται κνημοποδικός νάρθηκας και συνίσταται αποφόρτιση για 8 – 10 εβδομάδες. Τα ράμματα αφαιρούνται 15 ημέρες μετά το χειρουργείο. Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, συνίσταται φυσικοθεραπεία με στόχο την ενδυνάμωση και την εκπαίδευση βάδισης.
Στις επιπλοκές της τριπλής αρθρόδεσης περιλαμβάνονται:
- Η ψευδάρθρωση
- Η υπερδιόρθωση της παραμόρφωσης
- Η υποτροπή της παραμόρφωσης
- Οι νευραγγειακές βλάβες
- Η άσηπτη νέκρωση του αστραγάλου
- Οι διαταραχές επούλωσης του τραύματος.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, πως απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις τόσο για τη διαδικασία της επέμβασης όσο και για την αποθεραπεία του ασθενούς. Ο ορθοπαιδικός χειρούργος, Δρ. Αντώνιος Πέττας, έχει πολυετή εμπειρία, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας επεμβάσεων. Ήταν υπεύθυνος για τα χειρουργεία του άκρου ποδός και ποδοκνημικής στο Νοσοκομείο Norrtälje Στοκχόλμης.. Επικοινωνήστε μαζί του για μια έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.