Τενοντομεταφορά οπίσθιου κνημιαίου

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

     Τι είναι ο οπίσθιος κνημιαίος;

    Ο οπίσθιος κνημιαίος είναι ο πιο κεντρικός από όλους τους μυς των ποδιών και βρίσκεται στο εν τω βάθει οπίσθιο διαμέρισμα της κνήμης. Είναι ο βασικός σταθεροποιητικός μυς του ποδιού. Αιματώνεται από την οπίσθια κνημιαία αρτηρία, και η νεύρωση του γίνεται μέσω του κνημιαίου νεύρου. Εκφύεται από την έσω και οπίσθια επιφάνεια της κνήμης και της περόνης. Προσφύεται επίσης, με το μεσόστεο υμένα, ο οποίος συνδέει με την κνήμη και την περόνη. Ο τένοντας του οπίσθιου κνημιαίου μυός κατέρχεται πίσω από το έσω σφυρό και καταλήγει διαιρούμενος σε τρία τμήματα στο σκαφοειδές, το μέσο σφηνοειδές, το κυβοειδές, την πτέρνα και τη βάση του 2ου – 3ου και 4ου μεταταρσίου. Πέρα από τον βασικό σταθεροποιητικό ρόλο, ο οπίσθιος κνημιαίος συνεισφέρει στον υπτιασμό και την πελματιαία κάμψη του άκρου ποδός.

    Ποιος είναι ο ρόλος του οπίσθιου κνημιαίου;

    Ο οπίσθιος κνημιαίος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ποδικής καμάρας. Η δυσλειτουργία του οπίσθιου κνημιαίου, μπορεί να οδηγήσει σε πλατυποδία στους ενήλικες, καθώς και σε βλαισοποδία λόγω του υπερβολικού πρηνισμού του άκρου ποδός. Η πτώση του άκρου ποδός είναι η κατάσταση στην οποία ο ασθενής αδυνατεί να εκτελέσει ραχιαία έκταση του άκρου ποδός. Δηλαδή, να σηκώνει το πέλμα από το έδαφος, με αποτέλεσμα δυσκολία στη βάδιση. Η βλάβη αυτή οφείλεται στη ανευροπάθεια του περονιαίου νεύρου (λόγω διαβητικής νευροπάθειας, συμπίεσης ή κάκωσης του νεύρου και δισκοκήλης) ή σε βλάβη του πρόσθιου κνημιαίου μυ.

    Τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

    Αρχικά προτείνεται η συντηρητική αντιμετώπιση με ορθωτικούς νάρθηκες. Σε περίπτωση που τα συμπτώματα παραμείνουν μετά από ένα χρόνο συντηρητικής θεραπείας, και το νεύρο δεν μπορεί να επισκευαστεί χειρουργικά, εφαρμόζεται χειρουργική θεραπεία. Η συγκεκριμένη θεραπεία περιλαμβάνει τη μεταφορά του τένοντα του οπισθίου κνημιαίου στη ραχιαία επιφάνεια του άκρου ποδός. Η επέμβαση αντενδείκνυται σε περίπτωση μεμονωμένης βλάβης του επιπολής περονιαίου νεύρου, αποδιοργάνωσης των οστών του ταρσού, ρίκνωσης του Αχίλλειου τένοντα, ανεπάρκειας του οπίσθιου κνημιαίου και επίκτητης πλατυποδίας.

    Ποια η διαδικασία της τενοντομεταφοράς οπίσθιου κνημιαίου;

    Η επέμβαση γίνεται με γενική ή περιοχική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία ώρα. Για την τενοντομεταφορά του οπίσθιου κνημιαίου, πραγματοποιούνται τομές στη ραχιαία επιφάνεια του ποδιού. Γίνεται λήψη του τένοντα, ο οποίος καθοδηγείται κάτω από το δέρμα και συγκρατείται με απορροφήσιμη βίδα ή άγκυρα στη ράχη του άκρου ποδός (έξω ή μέσο σφηνοειδές, βάση 2ου και 3ου μεταταρσίου, κυβοειδές). Ο τένοντας μπορεί να μεταφερθεί είτε μέσω του μεσόστεου υμένα είτε γύρω από την κνήμη. Ο τένοντας καθηλώνεται ελαφρά τεντωμένος για να μπορεί να εκτελέσει τη ραχιαία έκταση του άκρου ποδός, μόλις αυτός επουλωθεί. Η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί μία μόλις ημέρα.

    Μετεγχειρητική πορεία

    Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς βαδίζουν με βακτηρίες για 6 εβδομάδες, χωρίς να φορτίζουν το κάτω άκρο, μέχρι την επούλωση του τένοντα. Επίσης, φέρουν κνημοποδικό νάρθηκα για 2 – 4 μήνες. Κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιπηκτικών ενεσών για 6 εβδομάδες για την πρόληψη της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση και μετά τις 6 εβδομάδες ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.

    Οι επιπλοκές της επέμβασης περιλαμβάνουν παραμόρφωση, πόνο και δυσκαμψία, λοιμώξεις, εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα, νευρικές κακώσεις και νευροπαθητικό πόνο. Αν ο τένοντας καθηλωθεί με ανεπαρκή τάση, μπορεί να προκληθεί μειωμένη ραχιαία έκταση ή ιπποποδία.

    Σε περίπτωση που εντοπίσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε άμεσα με τον Δρ. Αντώνιος Πέττας για μια έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ο ορθοπαιδικός χειρούργος, Δρ. Αντώνιος Πέττας, ήταν υπεύθυνος για τα χειρουργεία του άκρου ποδός και ποδοκνημικής στο Νοσοκομείο Norrtälje Στοκχόλμης. Διαθέτει πολυετή εμπειρία, με μεγάλο ποσοστό επιτυχίας επεμβάσεων.