Σύνδρομο Πρόσκρουσης

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

    Τι είναι το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου;

    Το σύνδρομο υπακρωμιακής πρόσκρουσης είναι η πιο συνηθισμένη διαταραχή του ώμου, αντιπροσωπεύοντας το 44 – 65% όλων των αιτιών ωμαλγίας. Αποτελεί την κατάσταση στην οποία το στροφικό πέταλο προσκρούεται στην επιφάνεια του ακρωμίου. Το σύνδρομο αυτό περιλαμβάνει ένα φάσμα υπακρωμιακών παθολογιών. Οι παθολογίες αυτές συμπεριλαμβάνουν μερικές ρήξεις του στροφικού πετάλου, τενοντοπάθεια του στροφικού πετάλου, ασβεστοποιό τενοντίτιδα  και υπακρωμιακή θυλακίτιδα.

     

    Μηχανισμοί τενοντοπάθειας στροφικού πετάλου & Είδη πρόσκρουσης

    Το σύνδρομο πρόσκρουσης προσβάλλει όλους τους υπακρωμιακούς ιστούς ως αποτέλεσμα της μείωσης του υπακρωμιακού χώρου. Οι μηχανισμοί της τενοντοπάθειας του στροφικού πετάλου έχουν περιγραφεί κλασικά ως εξωγενείς, ενδογενείς ή συνδυασμοί και των δύο.

    Στην ενδογενή πρόσκρουση, οι ρήξεις του στροφικού πετάλου συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της εκφυλιστικής διαδικασίας που συμβαίνει με την πάροδο του χρόνου λόγω υπέρχρησης, υπερφόρτισης ή τραυματισμού των τενόντων. Οι συνεχείς επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού πάνω από το επίπεδο του ώμου προκαλεί σταδιακή φθορά της άρθρωσης.

    Στην εξωγενή πρόσκρουση η φλεγμονή και η εκφύλιση του τένοντα συμβαίνει ως αποτέλεσμα μηχανικής συμπίεσης από δομές εξωτερικές του τένοντα, όπως το πρόσθιο ακρώμιο, οι κορακοακρωμιακοί σύνδεσμοι και η ακρωμιοκλειδική άρθρωση.

     

    Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου: Συμπτώματα

    Αν και τα συμπτώματα πρόσκρουσης μπορεί να προκύψουν μετά από τραύμα, ο πόνος συνήθως αναπτύσσεται ύπουλα για μια περίοδο εβδομάδων έως μηνών. Συνήθως εντοπίζεται στην πρόσθια – πλάγια επιφάνεια του ακρωμίου και  αντανακλά στην εξωτερική επιφάνεια του βραχίονα.

    Ο πόνος είναι πιο έντονος στις 60 – 120ο απαγωγής και ο ασθενής δυσκολεύεται να σηκώσει το χέρι του (επώδυνο τόξο απαγωγής). Οι ασθενείς συνήθως παραπονούνται για πόνο τη νύχτα που επιδεινώνεται όταν ξαπλώνουν στον πάσχοντα ώμο. Οι φυσιολογικές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το χτένισμα των μαλλιών ή το άνοιγμα ενός ντουλαπιού, γίνονται οδυνηρές. Η αδυναμία κίνησης του ώμου και η δυσκαμψία μπορεί επίσης να αντιμετωπιστούν, αλλά συνήθως οφείλονται στον πόνο.

     

    Σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου & Διάγνωση

    Η διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης ώμου επιτυγχάνεται βάσει συνδυασμού μεθόδων. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο θεράπων ορθοπαιδικός προχωρά στη διενέργεια κάποιων διαγνωστικών τεστ. Τα πιο συνηθισμένα κλινικά τεστ είναι το neer test και το hawkins test. Οι ακτινογραφίες του ώμου μπορούν να απεικονίσουν χαρακτηριστικές αλλαγές της νόσου όπως:

    • υπακρωμιακά οστεόφυτα
    • υπακρωμιακή σκλήρυνση
    • κυστικές αλλοιώσεις του μείζονος βραχιονίου ογκώματος
    • μείωση της υπακρωμιακής απόστασης

    Η μαγνητική τομογραφία παρέχει λεπτομέρειες για πιθανές θέσεις υπακρωμιακής πρόσκρουσης, οστεοποίηση του κορακοακρωμιακού συνδέσμου υπακρωμιακή θυλακίτιδα και την παρουσία υγρού.

     

    Σύνδρομο πρόσκρουσης& Θεραπεία εκλογής

    Η αρχική θεραπεία του συνδρόμου πρόσκρουσης είναι συντηρητική. Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει τα παρακάτω:

    • αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα
    • ακινητοποίηση του ώμου
    • φυσικοθεραπεία με επιθετική ενδυνάμωση του στροφικού πετάλου
    • ενέσεις στεροειδών
    • ενέσεις με PRP

    Σε περίπτωση αποτυχίας της συντηρητικής θεραπείας για χρονικό διάστημα  έως 6 μηνών, εφαρμόζεται χειρουργική αντιμετώπιση. Αυτή περιλαμβάνει την αρθροσκοπική υπακρωμιακή αποσυμπίεση / ακρωμιοπλαστική.

    Μέσα από μερικές μικρές οπές μεγέθους μερικών mm, με τη χρήση κατάλληλων εργαλείων ξυρίζεται η κάτω επιφάνεια του ακρωμίου και έτσι διευρύνεται ο υπακρωμιακός χώρος. Πολλοί χειρουργοί ώμου συνδυάζουν την υπακρωμιακή αποσυμπίεση με καθαρισμό της ακρωμιοκλειδικής άρθρωσης.

     

    Αντιμετωπίζοντας την πρόσκρουση ώμου αρθροσκοπικά

    Η αρθροσκόπηση γίνεται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία και διαρκεί 30 λεπτά. Η αποκατάσταση της βλάβης γίνεται άμεσα, αναίμακτα, σχεδόν εκμηδενίζοντας τον μετεγχειρητικό πόνο. Ο ασθενής μπορεί να βγει από το νοσοκομείο λίγες ώρες μετά το χειρουργείο. Ο ώμος είναι ακινητοποιημένος με μια απλή ανάρτηση για λίγες μέρες, η αποκατάσταση είναι ταχεία και εντός 15 ημερών, ο ασθενής μπορεί να επανέλθει στις καθημερινές ασχολίες.

    Εάν αντιμετωπίζετε ορθοπαιδικά προβλήματα, ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αντώνιος Πέττας βρίσκεται στη διάθεσή σας, για να σας προσφέρει εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία. Ο Δρ. Πέττας διαθέτει μεγάλη χειρουργική εμπειρία στις επεμβάσεις ελάχιστης επεμβατικότητας, όπως η αρθροσκόπηση ώμου, κάτι που τον καθιστά τον πλέον κατάλληλο για την επίλυση του προβλήματός σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.

    • Ενδογενής πρόσκρουση. Η συγκεκριμένη πρόσκρουση είναι αποτέλεσμα της εκφυλιστικής διαδικασίας που προκύπτει με την πάροδο χρόνου λόγω υπέρχρησης ή τραυματισμού των τενόντων.
    • Εξωγενή πρόσκρουση, όπου δημιουργείται φλεγμονή και εκφύλιση του τένοντα λόγω της μηχανικής συμπίεσης από τις εξωτερικές δομές του τένοντα.

     

    Τα συμπτώματα είναι τα εξής:

    • Έντονο πόνο που μπορεί να διαρκέσει έως και μήνες και εμφανίζεται στην πρόσθια-πλάγια επιφάνεια του ακρωμίου.
    • Δυσκολία άρσης του χεριού στις 60 έως 120ο (επώδυνο τόξο απαγωγής).
    • Πόνος κατά τη διάρκεια της νύχτας.
    • Αδυναμία και δυσκαμψία της άρθρωσης.

     

    Αφού πραγματοποιηθεί κλινική εξέταση, ο Ορθοπαιδικός ζητάει τη λήψη ορισμένων διαγνωστικών εξετάσεων όπως είναι τα εξής:

    • Neer test
    • Hawkins test
    • Ακτινογραφία
    • Μαγνητική τομογραφία

     

    Ναι, καθώς ακολουθούνται τα εξής:

    • Χορήγηση αναλγητικών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων
    • Ακινητοποίηση ώμου
    • Φυσικοθεραπεία
    • Χορήγηση ενέσεων στεροειδών
    • Χορήγηση ενέσεων PRP

     

    Εάν, παρέλθει ένα διάστημα 6 μηνών από τη συντηρητική θεραπεία και τα συμπτώματα δεν έχουν υποχωρήσει, τότε συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση. Το χειρουργείο πραγματοποιείται μέσω της αρθροσκοπικής υπακρωμιακής αποσυμπίεσης / ακρωμιοπλαστική.