Ρήξη προσθίου χιαστού

ΕΝΟΤΗΤΕΣ

  Το γόνατο είναι μια σύνθετη άρθρωση, αφού αποτελείται από μυς, τένοντες και συνδέσμους. Η ρήξη προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι μια από τις συνηθέστερες κακώσεις που υφίσταται η άρθρωση του γόνατος και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

   

  Ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου: Που οφείλεται και ποιοι είναι πιο επιρρεπείς;

  Οι ρήξεις του προσθίου χιαστού συνδέσμου είναι σχετικά συνηθισμένοι τραυματισμοί στο γόνατο των αθλητών. Εμφανίζονται συχνότερα σε όσους ασχολούνται με αθλήματα που περιλαμβάνουν στροφές. Συνήθως οφείλονται σε ανέπαφους τραυματισμούς του γόνατος, κυρίως λόγω απότομων επιβραδύνσεων ή μετά από προσγείωση μετά από άλμα. Φαίνεται ότι οι γυναίκες τείνουν να έχουν υψηλότερο ποσοστό εμφάνισης ρήξης του προσθίου χιαστού από τους άνδρες.

   

  Πού βρίσκεται ο πρόσθιος χιαστός και ποια είναι η λειτουργία του;

  Ο πρόσθιος χιαστός είναι ένας σύνδεσμος που βρίσκεται μέσα στο γόνατο και συνδέει το μηριαίο με την κνήμη. Θεωρείται ως μια από τις βασικότερες δομές στην άρθρωση του γόνατος, καθώς αντιστέκεται στην πρόσθια μετατόπιση της κνήμης και στις στροφικές δυνάμεις.

   

  Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης προσθίου χιαστού;

  Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού προκαλεί έντονο πόνο και άμεσο οίδημα στο γόνατο. Επίσης, ο ασθενής νιώθει αίσθημα αστάθειας, όταν φορτίζει το προσβεβλημένο γόνατο.

   

  Ποιες είναι οι πιθανές συνοδές βλάβες;

  Οι ρήξεις του πρόσθιου χιαστού συνοδεύονται συνήθως και από άλλους τραυματισμούς μέσα στο γόνατο, όπως:

  • Ρήξη μηνίσκου
  • Ρήξεις έσω πλαγίου συνδέσμου
  • Οστικό οίδημα
  • Χόνδρινες βλάβες
  • Κακώσεις της οπίσθιας-έξω γωνίας

   

  Ρήξη πρόσθιου χιαστού: Τρόπος διάγνωσης

  Η διάγνωση τίθεται με τη μαγνητική τομογραφία του γόνατος. Η μαγνητική τομογραφία έχει το πλεονέκτημα να παρέχει μια σαφώς καθορισμένη εικόνα όλων των ανατομικών δομών του γόνατος.

  Επίσης, η εξέταση της μαγνητικής μπορεί να διαγνώσει ρήξεις του προσθίου χιαστού με ακρίβεια μεγαλύτερη του 95%. Η διαγνωστική της αξία είναι τεράστια, αφού μπορεί να αποκαλύψει και συνυπάρχουσες κακώσεις. Σε πρώτο στάδιο, βέβαια, πραγματοποιείται κλινική εξέταση από έναν έμπειρο ορθοπαιδικό και εν συνεχεία η μαγνητική τομογραφία συμβάλλει ουσιαστικά σε μια έγκυρη διάγνωση.

   

  Ποια είναι η θεραπεία εκλογής για την καλύτερη αποκατάσταση της ρήξης;

  Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος είναι σημαντικός για τη διατήρηση της σταθερότητας της άρθρωσης του γόνατος. Το γόνατο γίνεται ασταθές μετά από ρήξη του προσθίου χιαστού και η άρθρωση μπορεί να καταστραφεί περισσότερο με την πάροδο του χρόνου.

  Ως θεραπεία εκλογής για την ανακατασκευή του πρόσθιου χιαστού θεωρείται η χειρουργική. Έτσι επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της σταθερότητας της άρθρωσης του γόνατος. Η συντηρητική θεραπεία (κυρίως φυσικοθεραπεία και μυϊκή ενδυνάμωση) προτιμάται όταν ο ασθενής είναι άνω των 35 ετών, δεν έχει άλλον ενδαρθρικό τραυματισμό και δεν είναι δραστήριος. Ενέχει, όμως, μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης των μηνίσκων και του αρθρικού χόνδρου λόγω της αστάθειας.

  Η χειρουργική θεραπεία προτιμάται όταν ο ασθενής είναι κάτω των 25 ετών, έχει έντονη πρόσθια μετατόπιση της κνήμης, επιπλέον ενδαρθρική βλάβη και είναι πολύ δραστήριος. Η πλειονότητα των ασθενών εμπίπτει σε αυτά τα δύο σύνολα κριτηρίων, επομένως η θεραπεία πρέπει πάντα να αξιολογείται σε ατομική βάση.

   

  Αποκατάσταση της ρήξης προσθίου χιαστού

  Οι τεχνικές ανακατασκευής ποικίλλουν όπως και τα μοσχεύματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η επιλογή χειρουργικής αντιμετώπισης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς και το επίπεδο και τον τύπο δραστηριότητάς του, δηλαδή εάν το άθλημα περιλαμβάνει στροφικές κινήσεις. Σε όλες τις περιπτώσεις στοχεύεται η αποκατάσταση του εύρους κίνησης του γόνατος πριν τον τραυματισμό.

   

  Ρήξη προσθίου χιαστού: Με ποιόν τρόπο επιτυγχάνεται η ανακατασκευή του;

  Η ανακατασκευή του προσθίου χιαστού γίνεται αρθροσκοπικά, με 2 – 3 μικρές τομές γύρω από το γόνατο. Αρχικά, επιλέγεται το μόσχευμα που θα χρησιμοποιηθεί, το οποίο συνήθως είναι αυτομόσχευμα από τους οπίσθιους μηριαίους ή τον επιγονατιδικό τένοντα του ασθενούς. Μέσω κατάλληλων εργαλείων και οστικών τούνελ, το μόσχευμα τοποθετείται μέσα στο γόνατο και καθηλώνεται με ράμματα ή απορροφήσιμες καρφίδες. Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο συνήθως την επόμενη μέρα της επέμβασης και φεύγει με τη βοήθεια βακτηρίας.

   

  Μετεγχειρητική αποκατάσταση

  Μετεγχειρητικά, απαιτείται κατάλληλο φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα αποκατάστασης. Η επάνοδος στην άθληση θα πρέπει να γίνει στους 6 – 9 μήνες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για να ενσωματωθεί το μόσχευμα στο οστό.

  Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει με ασφάλεια στις αθλητικές δραστηριότητες του. Τέλος, η πιθανότητα θρομβώσεων στην περιοχή ελαχιστοποιείται από τη χρήση αντιπηκτικών φαρμάκων.

   

  Υπάρχουν πιθανές επιπλοκές μετά την επέμβαση;

  Αν και η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μια ασφαλής επέμβαση, όπως σε κάθε επέμβαση, ενέχονται κάποιοι κίνδυνοι. Στις επιπλοκές της επέμβασης περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • χαλάρωση του μοσχεύματος
  • λοίμωξη
  • αρθροΐνωση
  • αλγοδυστροφία
  • προβλήματα από την περιοχή που λήφθηκε το μόσχευμα

   

  Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αντώνιος Πέττας διαθέτει πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση αθλητικών κακώσεων, όπως η ρήξη προσθίου χιαστού. Ο Δρ.Πέττας βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας παρέχει εξατομικευμένη διάγνωση προτείνοντάς σας την κατάλληλη θεραπεία. Επικοινωνήστε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία η διευκρίνιση για τη ρήξη προσθίου χιαστού.

  Η ρήξη πρόσθιου χιαστού είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός και προκαλείται μετά από την απότομη επιβράδυνση ή προσγείωση. Επίσης, έχει παρατηρηθεί σε αθλήματα που περιλαμβάνουν στροφές.

  Τα συμπτώματα της ρήξης του πρόσθιου χιαστού είναι τα εξής:

  • Οίδημα στην άρθρωση
  • Πόνος
  • Αίσθημα αστάθειας

  Ο εξειδικευμένος Ορθοπαιδικός θα πραγματοποιήσει κλινική εξέταση στην περιοχή και θα παραπέμψει τον ασθενή να προβεί σε μαγνητική τομογραφία.

  Η συντηρητική θεραπεία συνιστάται στην περίπτωση που ο ασθενής είναι άνω των 35 ετών και δεν αθλείται. Αντιθέτως, η χειρουργική επέμβαση προτείνεται σε ασθενείς κάτω των 25, όπου και πραγματοποιείται αρθροσκοπικά.

  Μόλις ολοκληρωθεί η χειρουργική επέμβαση, ο Ορθοπαιδικός θα δώσει ορισμένες οδηγίες στον ασθενή για την ταχεία ανάρρωσή του. Στην άμεση αποκατάσταση και ανάρρωση συμβάλλει σημαντικά ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπειών. Για την αποφυγή θρομβώσεων χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα και η επάνοδος στις αθλητικές δραστηριότητες πραγματοποιείται μετά από 6 έως και 9 μήνες.

   

  "/"/