Οστεοαρθρίτιδα ποδοκνημικής – Φθορά του χόνδρου

Η αρθροπάθεια (φθορά χόνδρου) στην ποδοκνημική συνήθως εμφανίζεται μετά από τραυματισμό ή ρευματικές ασθένειες, ενώ μερικές φορές τα αίτια είναι άγνωστα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αρθροπάθειας είναι:

  • Δυσκαμψία,
  • Πόνος επιφόρτισης
  • Αστάθεια στον αστράγαλο

Εκτός από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι πιθανό να παρατηρηθεί κάποιο πρήξιμο στον αστράγαλο και στην πρόσθια ραχιαία επιφάνεια. Βέβαια, τα συμπτώματα ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ μία φθαρμένη άρθρωση μπορεί να μην εμφανίζει προβλήματα, είναι  πάντα ευαίσθητη σε τραυματισμούς.

Πως αντιμετωπίζεται;

Το πρώτο στάδιο της διάγνωσης είναι μία ακτινογραφία ποδιού και αστραγάλου, πάντα με φόρτιση. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση με μία αξονική ή μαγνητική τομογραφία.

Από την στιγμή που διαγνωσθεί το πρόβλημα, ξεκινά η φάση της θεραπείας. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει χειρουργική παρέμβαση. Η θεραπεία μπορεί να πάρει τις εξής μορφές:

  • Φυσιοθεραπεία για την ενίσχυση της μυϊκής ισορροπίας του ποδιού
  • Ορθοπεδικά βοηθήματα (παπούτσια, ένθετα, επίδεσμοι)
  • Χάπια ή/και αντιφλεγμονώδη φάρμακα και ενδεχομένως ένεση κορτιζόνης στην άρθρωση
  • Βοήθημα στο περπάτημά με μπαστούνι ή πατερίτσα

Σε περίπτωση που δεν αποδώσουν οι παραπάνω θεραπείες, τότε θα πρέπει να εξετασθεί η εναλλακτική της χειρουργικής επέμβασης.

Πότε απαιτείται χειρουργική επέμβαση;

Όπως προαναφέρθηκε, η χειρουργική επέμβαση συνίσταται σε περιπτώσεις που η ενδεικνυόμενες θεραπείες δεν είναι, τελικά, αποδοτικές.

Σε πρώιμο στάδιο, η οστεοαρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με αρθροσκοπική επέμβαση. Αν όμως, ο πόνος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, τότε αντιμετωπίζεται με αρθρόδεση, οστεοτομία κνήμης ή αρθροπλαστική ποδοκνημικής. Η επιλογή της καταλληλότερης μεθόδου θεραπείας,  πραγματοποιείται έπειτα από συνεννόηση του χειρουργού με τον εκάστοτε ασθενή. Σαφώς, εξαρτάται και από την ηλικία και την γενικότερη κλινική εικόνα του ασθενή. Αναλυτικότερα:

Αρθροσκοπική επέμβαση

Η αρθροσκοπική επέμβαση ενδείκνυται μόνο σε αρχικό στάδιο οστεοαρθρίτιδας. Με δύο τομές 0,5 εκατοστών, καθαρίζονται οι αρθρώσεις από αρθρικές φλεγμονές και αφαιρούνται ελεύθερα σώματα και οστεόφυτα που προκαλούν σύνδρομο πρόσκρουσης.

Οστεοτομία κνήμης

Η Οστεοτομία κνήμης αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο φορτίζεται η άρθρωση. Ενδείκνυται σε ασθενείς οι οποίοι έχουν τουλάχιστον στην μισή άρθρωση φυσιολογικό χόνδρο. Ο στόχος αυτής της επέμβασης είναι, εκτός από το να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος, να επιβραδυνθεί η οστεοαρθρίτιδα της ποδοκνημικής άρθρωσης και ταυτόχρονα να αποφευχθεί πιθανή αρθρόδεση ή αρθροπλαστική, μελλοντικά.

Αρθρόδεση ποδοκνημικής

Η αρθρόδεση ποδοκνημικής ενδείκνυται σε ασθενείς με τελικό στάδιο οστεοαρθρίτιδας. Μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ανοικτά είτε αρθροσκοπικά. Η επιλογή γίνεται με βάση το είδος της παραμόρφωσης που έχει υποστεί η ποδοκνημική, την ηλικία του ασθενούς και άλλες ενδείξεις. Μέχρι σήμερα, θεωρείται η επέμβαση πρώτης επιλογής σε ασθενείς με τελικό στάδιο οστεοαρθρίτιδας.

Αρθροπλαστική ποδοκνημικής

Η ένδειξη για αρθροπλαστική της ποδοκνημικής, όπως και στην αρθρόδεση, είναι το τελικό στάδιο της οστεοαρθρίτιδας. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αντικατάσταση των φυσικών επιφανειών της άρθρωσης του αστραγάλου, που έχουν εκφυλιστεί, με εμφυτεύματα μετάλλου και πολυαιθυλενίου. Μέσω αυτής της τεχνικής, καταφέρνει να διατηρηθεί ίδια η κίνηση της ποδοκνημικής. Όπως ήταν δηλαδή και πριν το χειρουργείο. Σε ένα γενικό πλαίσιο η ολική αρθροπλαστική ποδοκνημικής, με την κατάλληλη επιλογή ασθενών, έχει πολύ καλά λειτουργικά αποτελέσματα.

Ακόμα και με την πιο κατάλληλη θεραπεία , ενδέχεται να μην εξαλειφθεί πλήρως το πρόβλημά σας. Απευθυνθείτε στον  εξειδικευμένο ορθοπεδικό χειρουργό Πέττα Αντώνη για μια εξατομικευμένη διάγνωση και κατ’ επέκταση μία προσαρμοσμένη, στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, θεραπεία.  Ο Δρ. Πέττας Αντώνης έχει ειδικευθεί στις κακώσεις της ποδοκνημικής και του άκρου ποδιού, στην Σουηδία και στην Ελβετία.