Επέμβαση SPLATT

O πρόσθιος κνημιαίος μυς συμβάλλει σε όλες τις δραστηριότητες που απαιτούν την κίνηση ή τη διατήρηση του ποδιού σε μια θέση. Οποιαδήποτε διαταραχή του αντιμετωπίζεται επιτυχώς με τη χειρουργική επέμβαση SPLATT.

Πρόσθιος κνημιαίος μυς: Ανατομία και λειτουργίες

Ο πρόσθιος κνημιαίος μυς βρίσκεται στην πρόσθια-έξω επιφάνεια της κνήμης. Εκφύεται από τον έξω κνημιαίο κόνδυλο, τα άνω δυο τριτημόρια της εξωτερικής επιφάνειας της κνήμης και τον παρακείμενο μεσόστεο υμένα και καταφύεται στο έσω σφηνοειδές και το 1ο μετατάρσιο.

Η σύσπαση του προκαλεί ραχιαία έκταση και πρηνισμό του άκρου ποδός. Ο πρόσθιος κνημιαίος μυς βρίσκεται στο πρόσθιο διαμέρισμα της κνήμης. Νευρώνεται από το εν τω βάθει περονιαίο νεύρο και ο κυριότερος ανταγωνιστής του είναι ο μακρός περονιαίος μυς. Ο πρόσθιος κνημιαίος δρα στη βάδιση, το τρέξιμο, το λάκτισμα, οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί την κίνηση ή τη διατήρηση της κάθετης θέσης του ποδιού.

Πότε πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση SPLATT;

Όταν ο πρόσθιος κνημιαίος είναι υπερβολικά ενεργός ή σφιχτός, τείνει να τραβά το έσω τμήμα του ποδιού. Αυτό μπορεί να συμβαίνει στις παρακάτω περιπτώσεις:

 • εγκεφαλική παράλυση
 • μυϊκή δυστροφία
 • σπαστική ραιβοϊπποποδία
 • κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
 • αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι μύες που εξισορροπούν αυτήν την κίνηση στο έξω τμήμα του ποδιού είναι συχνά αδύναμοι και δεν μπορούν να διατηρήσουν το πόδι σε φυσιολογική θέση. Αυτό αναγκάζει τον ασθενή να βάζει βάρος στο εξωτερικό άκρο του ποδιού, προκαλώντας πόνο και δερματικά έλκη, καθώς και δυσκολίες στη βάδιση και τη χρήση υποδημάτων. Η επέμβαση SPLATT εξισορροπεί την έλξη που ασκεί ο πρόσθιος κνημιαίος, έτσι ώστε το πόδι να ανυψώνεται κατ’ ευθείαν αντί να έλκεται μόνο από την έσω μεριά.

Η αποκατάσταση της βλάβης του πρόσθιου κνημιαίου πρέπει να είναι άμεση, αφού εμποδίζει τον ασθενή να έχει το πόδι σε φυσιολογική θέση.

Πώς πραγματοποιείται η χειρουργική επέμβαση SPLATT;

Η χειρουργική επέμβαση SPLATT πραγματοποιείται υπό γενική ή περιοχική αναισθησία. Κατά την επέμβαση SPLATT, ο τένοντας του προσθίου κνημιαίου κόβεται επιμήκως στα δυο, με το μήκος κάθε τενόντιου τεμαχίου να είναι περίπου 10 cm. Ο μισός τένοντας μεταφέρεται στο έξω τμήμα του άκρου ποδός και καθηλώνεται στο κυβοειδές ή στους περονιαίους. Η καθήλωση γίνεται συνήθως με απορροφήσιμη βίδα ή άγκυρα. Ενδεχομένως σε κάποιες περιπτώσεις να είναι αναγκαία και η διενέργεια επιπρόσθετων επεμβάσεων στην περιοχή του άκρου ποδός. Ειδικότερα, σε κάποια περιστατικά να απαιτηθούν:

Μετεγχειρητικές οδηγίες μετά τη χειρουργική επέμβαση SPLATT

Μετεγχειρητικά, οι ασθενείς θα πρέπει να χρησιμοποιούν βακτηρίες, για να μη φορτίζουν το χειρουργημένο πόδι. Επίσης, απαιτείται να έχουν έναν κνημοποδικό νάρθηκα για 6 εβδομάδες. Χρειάζονται αντιπηκτικές ενέσεις για 6 εβδομάδες για την πρόληψη της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές που είναι πιθανό να εμφανιστούν μετά την επέμβαση;

Όπως κάθε επέμβαση, έτσι και η επέμβαση SPLATT μπορεί να έχει κάποιες επιπλοκές. Ειδικότερα, οι επιπλοκές της επέμβασης περιλαμβάνουν:

 • παραμόρφωση
 • πόνο και δυσκαμψία
 • λοιμώξεις
 • εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση
 • σύνδρομο ταρσιαίου σωλήνα
 • νευρικές κακώσεις
 • νευροπαθητικό πόνο

Η ακούσια επιμήκυνση του τένοντα του οπίσθιου κνημιαίου μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική διόρθωση της παραμόρφωσης. Η επέμβαση έχει συνήθως καλά αποτελέσματα, βελτιώνει την ευθυγράμμιση του άκρου ποδός και βελτιώνει την ικανότητα των ασθενών για χρήση υποδημάτων, κίνηση και βάδιση χωρίς τη χρήση κηδεμόνων και βοηθημάτων.

 

Ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Αντώνιος Πέττας διαθέτει πολυετή εμπειρία σε ποικίλα και δύσκολα ορθοπαιδικά περιστατικά. Ο Δρ.Πέττας έχει εξειδικευτεί στη χειρουργική άκρου ποδός και εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους, με την ταχύτερη αποκατάσταση. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.