ΕΝΟΤΗΤΕΣ
Τι είναι η υπαστραγαλική άρθρωση;
Η υπαστραγαλική άρθρωση πρόκειται για άρθρωση του άκρου ποδός, που συνδέει τον αστράγαλο και την πτέρνα. Τα οστεοειδή συστατικά της άρθρωσης του αστραγάλου περιλαμβάνουν την περιφερική κνήμη, την περιφερική ίνα και τον τάλλο. Επιπροσθέτως, η υπαστραγαλική άρθρωση είναι επιρρεπής στην εμφάνιση αρθρίτιδας, ιδίως αν υπάρχει ιστορικό διαστρέμματος ή κατάγματος.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας της υπαστραγαλικής άρθρωσης;
- Πόνος κατά το περπάτημα
- Δυσκολία βαδίσματος σε ανώμαλες επιφάνειες
- Πρήξιμο
- Μώλωπες
- Περιορισμένο εύρος κινήσεων της άρθρωσης
Τι είναι η αρθροσκοπική υπαστραγαλική αρθρόδεση;
Η αρθροσκοπική υπαστραγαλική αρθρόδεση πρόκειται για χειρουργική διαδικασία. Ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρούργος θα εξετάσει, θα διαγνώσει και θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα της υπαστραγαλικής άρθρωσης.
Σε ποιους απευθύνεται η αρθροσκοπική υπαστραγαλική αρθρόδεση;
Η συγκεκριμένη επέμβαση ενδείκνυται για τις εξής περιπτώσεις, καθώς μπορεί να ανακουφίσει άμεσα τον ασθενή:
- Τραυματική οστεοαρθρίτιδα
- Ρευματοειδή αρθρίτιδα
- Επίκτητη πλατυποδία
- Αθλητικό τραύμα
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής υπαστραγαλικής αρθρόδεσης;
Η αρθροσκοπική υπαστραγαλική αρθρόδεση έχει ποσοστά επιτυχίας πάνω από 90%. Πιο συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνουν:
- Λιγότερες επιπλοκές σε σύγκριση με το ανοιχτό χειρουργείο
- Συντομότερο χρόνο επούλωσης
- Ταχεία ανάκαμψη
- Απλούστερη μετεγχειρητική πορεία
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της αρθροσκοπικής υπαστραγαλικής αρθρόδεσης;
Σε κάθε είδους χειρουργείου μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές. Όμως με τη βοήθεια του εξειδικευμένου ορθοπαιδικού χειρούργου, οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών είναι σχεδόν μηδαμινές. Μεταξύ άλλων, αν και σπάνια, μπορεί να παρουσιαστούν οι εξής επιπλοκές:
- Θρόμβοι αίματος
- Μόλυνση
- Δυσκαμψία
- Δυσκολία επούλωσης
Ποια είναι η προετοιμασία της αρθροσκοπικής υπαστραγαλικής αρθρόδεσης;
Ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρούργος θα ζητήσει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς και θα προχωρήσει σε φυσική εξετάση. Μετέπειτα, ο ασθενής θα υποβληθεί σε απεικονιστικές εξετάσεις, δηλαδή ακτινογραφία και αξονική τομογραφία.
Επιπροσθέτως, συνιστάται από τον ασθενή να έχει κάποιο οικείο πρόσωπο στο σπίτι, προκειμένου να τον βοηθάει. Βέβαια, κατόπιν συνεννόησης με το γιατρό, μπορεί να ζητηθεί η παύση λήψης ορισμένων φαρμάκων, συμπληρωμάτων, τροφών και υγρών. Συνήθως, λίγες ώρες ή μέρες πριν το χειρουργείο, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει αυτές τις οδηγίες.
Πώς πραγματοποιείται η αρθροσκοπική υπαστραγαλική αρθρόδεση;
Πρόκειται για χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται υπό γενική ή τοπική αναισθησία. Στη συνέχεια, ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρούργος θα κάνει μικρές τομές, προκειμένου να εισάγει τα ειδικά εργαλεία.
Έτσι, θα αφαιρέσει το χόνδρο από τις αρθριτικές επιφάνειες. Μετέπειτα, ο αστράγαλος και η πτέρνα επανέρχονται στη φυσιολογική θέση. Τέλος, θα εισαχθούν δύο αυλοφόρες βίδες στην πτέρνα και τον αστράγαλο. Βέβαια, σε ορισμένες περιπτώσεις, θα τοποθετηθούν οστικά μοσχεύματα για γρήγορη επούλωση.
Τι γίνεται μετά το χειρουργείο;
Ο ασθενής μπορεί να αποκτήσει ένα είδος δυσκαμψίας στο πόδι, αλλά μετά ο πόνος παύει να υπάρχει. Παράλληλα, για να μην παρουσιαστούν τυχόν επιπλοκές, συνιστάται να νοσηλευτεί για μια μέρα στο νοσοκομείο.
Επίσης, μπορεί να χρειαστούν κάποιες φυσικοθεραπείες. Πάντως, τα ράμματα κόβονται 15 ημέρες μετά το χειρουργείο. Τέλος, απαιτείται αποφόρτιση και χρήση κνημοποδικού νάρθηκα για περίπου 4 – 6 εβδομάδες.
Ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρούργος, Δρ. Αντώνιος Πέττας, έχει πολυετή εμπειρία στην Ορθοπεδική Χειρουργική και Τραυματολογία, με πληθώρα επιτυχία χειρουργικών επεμβάσεων. Επίσης, είναι μέλος του AO Trauma Foundation (Παγκόσμιος Σύλλογος Τραυματολογίας). Για μια εξατομικευμένη διάγνωση και θεραπεία, επικοινωνήστε μαζί του.